Варицела

Варицелата е силно заразно заболяване, което причинява сърбящ обрив и червени петна или пъпки по цялото тяло. Варицелата е опасно заболяване за бременните жени, новородените бебета и възрастните хора, както и за хора с проблеми с имунната система, които пречат на организма да се бори с инфекцията.

 

Обикновено варицелата не е опасна за деца, които нямат здравословни проблеми. Но децата, заразени с варицела, трябва да стоят далеч от другите деца, понеже варицелата е силно заразна. Може да се наложи и вие да пропуснете работа и да си останете вкъщи и да се грижите за чешещия се малчуган.

 

варицела, пъпки, сърбеж, дете

 

Ако вече сте боледували от варицела, вероятно няма да се заразите отново. Но самият вирус остава в тялото ви дълго време след като сте се справили със заболяването. Ако се случи така, че вирусът се активира отново, това може да доведе до болезнена вирусна инфекция, наричана херпес зостер.

 

Четете още: Рубеола

 

Варицелата се причинява от вируса варицела-зостер. Тя е силно заразна. Може да хванете варицела от общуване със заразен човек, който киха, кашля или споделяте с него храна и напитки. Друг начин да се заразите е като докоснете течността от пъпките.

 

варицела, вирус, зостер, пъпки, сърбеж

 

Интересното е, че човек, който е заразен с варицела, може да разпространи вируса дори преди да получи някакви симптоми. Варицелата се разпространява най-лесно от 2-3 дни преди да се появи обрива, до момента, в който всички пъпчици получат коричка.

 

Изложени сте на риск от варицела, ако никога не сте боледували и не сте ваксинирани за болестта. Ако някой, с когото живеете, боледува, рискът е още по-висок заради близкия и ежедневен контакт.

 

варицела, пъпки, контакт, близък, зараза, вирус

 

Първите симптоми на варицелата обикновено се развиват около 14–16 дни след първият контакт с някой, заразен от вируса. Повечето хора се чувстват отпаднали и имат висока температура, нямат апетит, имат главоболие, кашлица, може и възпалено гърло. Сърбящите обриви обикновено се появяват 1–2 дни след първите симптоми.

 

След като се появи обривът на варицелата, обикновено преминава през всички етапи за около 1–2 дни. Това включва образуване на мехури, подуване, сушене и образуване на корички. Лошото е, че в продължение на 5–7 дни всеки ден се появяват нови червени петна.

 

Четете още: Коклюш: Какво трябва да знаят родителите?

 

Обикновено преболедуването отнема около 10 дни считано от датата на първите симптоми. Тогава падат образуваните върху мехурите корички. Боледувалият от варицела вече може да се върне към нормалното си ежедневие.

 

варицела, вирус, здраве, пъпки, сърбеж, лечение

 

Повечето здрави деца и възрастни се нуждаят само от домашно лечение. То включва почивка и приемане на лекарства само за понижаване на температурата и намаляване на сърбежа. Във всеки случай е добре да се консултирате за лечението с вашия лекар, който ще прецени най-добре състоянието ви.

 

Luiginter, applejux, PhylB, Phil W Shirley Foter.com

Добави коментар