Варицела по време на бременност

Варицелата е инфекциозно заболяване. Тя е силно заразна и се разпространява от човек на човек чрез директен контакт или по въздушно капков път. Човекът с варицела е вирусоносител от 1-2 дни преди да получи първите обриви, до момента в който всички мехури образуват корички. Варицелата се развива в рамките на 10-21 дни след контакта със заразен човек.

 

Бременните жени, заразени с варицела, са изложени на риск от сериозни усложнения. Например, 10-20% от бременните жени, развиващи пневмония в следствие от варицелата (развива се, когато вируса на варицела стига до белите дробове), имат 40% по-висок риск от смърт.

 

Ако жената бъде заразена с варицела през първия триместър или началото  на втория, има малък шанс (0.4 – 2%) бебето да се роди с малформации, известни като вродени дефекти от варицелата – могат да бъдат изразени в ниско тегло, белези по кожата, проблеми с ръцете, краката, мозъка и очите.

 

Новородени бебета, чиито майки се разболяват от варицела в рамките на от 5 дни преди раждането до 2 дни след раждането, са изложени на висок риск от смърт (около 30%).

 

Предотвратяване

 

Препоръчително е бременната жена да разговаря със своя лекар, за да определи, дали е защитена от варицела. Някои от изброените по-долу неща, са доказателство, че има голяма вероятност да не се разболее:

• има направени 2 ваксинации срещу варицела

• кръвен тест, показващ дали жената има имунитет към варицела

• диагноза от лекар на анамнеза за варицела или херпес зостер

 

шарка, бременност, обрив, риск

 

Ако една жена никога не е боледувала от варицела, най-добрият начин да се защити е като се ваксинира. Ваксината трябва да се сложи най-малко 30 дни преди забременяване. Ваксината не трябва в никакъв случай да се поставя по време на бременност. Жена, която не е защитена от варицела и е току що родила, е хубаво да се ваксинира. Първата доза може да се постави веднага след раждането, а втората 6-8 седмици след това. Ваксината е безопасна дори за майки, които кърмят.

 

Четете още: Настинка и грип по време на бременност

 

Жените, които планират бременност, но не са защитени срещу варицела, е добре да се ваксинират 3 месеца по-рано. Освен това, ако една жена не е защитена срещу варицела, е важно, хората, с които живее, да бъдат защитени. Ако най-близките ѝ контакти са защитени, шансът тя да се зарази с варицела е значително по-малък.

 

Бременната жена трябва да стои настрана от всеки, който има варицела. Това включва хора, които са били ваксинирани и са получили съвсем лека форма на варицела – това включва почти никаква температура и по-малко от 50 пъпки. Тази лека форма на варицела, също е заразна.

 

шарка, бременност, обрив, риск

 

Ако бременната жена е била навън и е имала контакт с някой, боледуващ от варицела, трябва незабавно да се свърже със своя лекар.

 

Симптоми

 

Обривът обикновено се появява първо на лицето и горната половина на тялото, но се разпространява по цялото тяло и причинява между 250 и 500 сърбящи мехури при хора, които не са били ваксинирани. При ваксинирани хора, обривът може да бъде по-лек, само на няколко места и изглеждащ като ухапване от комар.

 

Четете още: Високо кръвно налягане и бременност – факти

 

Варицелата трае около 5-10 дни. Други симптоми са висока температура, силен сърбеж, обрив, дехидратация, повръщане или диария, главоболие, инфектирани кожни лезии. Могат да се появят и усложнения като пневмония.

 

Определени групи хора са по-податливи към усложненията от варицелата. Това са по-възрастните хора, децата, юношите и хората със слаба имунна система или със заболявания от лекарства или дългосрочна употреба на стероиди.

 

шарка, бременност, обрив, риск

 

Сериозните усложнения от варицела включват бактериални инфекции, множество обриви по тялото, тъканите под кожата, костите или белите дробове (пневмония), ставите и кръвта. Други сериозни усложнения могат да се дължат на вирусна инфекция и включват вирусна пневмония, кървене и инфекция на мозъка (енцефалит).

 

Снимки: contrasto_gp, Project 404, Shutter Daddy Foter.com

Добави коментар