Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Нормалното вагинално течение има няколко предназначения – да почисти и овлажни влагалището, да предотврати развитието на инфекция или да пребори вече съществуваща такава. Въпреки че е нормално цвета, текстурата и количеството на вагиналния секрет да варират по време на целия менструален цикъл (периода от началото на една менструацията до началото на следващата), някои промени в него могат да бъдат индикация за проблем.

 

На първо място трябва да разберете каква е разликата между нормално и анормално вагинално течение. Това ще ви помогне да разбирате кога е моментът, в който трябва да вземете мерки и да се консултирате с лекар.

 

Текстурата и цветът на нормалния вагинален секрет варира до известна степен – той може да бъде фин, лепкав и еластичен или по-гъст. Трябва да е прозрачен, бял или почти бял на цвят.

 

Важно е да наблюдавате промените във вагиналният секрет. Следните промени могат да бъдат сигнал за проблем:

 

• промяна в миризмата (особено появата на неприятна миризма)

• промяна в цвета (зеленикав, сив или изглеждащ като гной)

• промяна в структурата (пенесто течение или изглеждащо като извара)

• вагинален сърбеж, парене, подуване или зачервяване

• вагинално кървене или зацапване, което не е менструация

 

Вагиналните инфекции, като например бактериална вагиноза, кандидоза (гъбична инфекция) и трихомониаза са чести причини за анормално вагинално течение. Някои инфекции, които могат да предизвикат промени във вагиналния секрет, се разпространяват чрез сексуален контакт  Пример за това е гонореята. Други инфекции могат да възникнат и без полов контакт, като бактериалната вагиноза или гъбичната инфекция.

 

Четете още: Аднексит – симптоми и лечение

 

Ако забележите някакви промени във влагалищния си секрет и мислите, че те могат да са симптом за някакъв проблем, посетете лекар възможно най-скоро. Симптомите на тези инфекции могат да бъдат много сходни, но имат известни разлики, които можете да забележите:

 

Гъбична инфекция

 

Гъбичната инфекция  може да предизвика силно бяло течение, наподобяващо извара. Обикновено тя е съпроводена със силна миризма и може да причини сърбеж или парене.

 

Бактериална вагиноза

 

Бактериалната вагиноза може да доведе до неприятна миризма, наподобяваща на миризмата на риба. Възможно е течението да стане фино и сиво на цвят.

 

Трихомониаза

 

Четете още: 10 правила за интимната хигиена

 

Трихомониазата е полово предавана инфекция и може да предизвика силна миризма. Вагиналното течение може да стане жълто-зелено на цвят и пенливо. Трихомониазата често причинява сърбеж във вагината и болка при уриниране.

 

Много е важно да се консултирате със своя лекар, ако имате промени във вагиналното течение или някои от описаните симптоми. Това е особено важно ако водите полов живот и не използвате презервативи, тъй като много полово предавани болести причиняват промени във влагалищния секрет.

 

Ако мислите, че може да имате полово предавана болест, кажете това на своя лекар. Свържете се с него и ако имате треска или болка в корема или тазовата област.

Добави коментар