Вагинален рак

Влагалището е каналът, който свързва шийката на матката с вулвата (външните женски полови органи). Вагината е обвита със слой от плоски епителни клетки. Този слой от клетки се нарича епител. При раждане, бебето минава през влагалището, така че влагалището се нарича и родов канал. Вагиналният рак е рядък тип рак, който засяга жените.

 

Има ли значение възрастта?

 

Вагиналният рак е по-често срещан при жени на възраст 60 и повече години. Почти половината от случаите се появяват при жени, които са на 70 или по-възрастни. Само около 15% от случаите са открити при жени под 40 г.

 

Какви са причините за вагинален рак?

 

Рискът от заболяване от вагинален рак е по-висок при жените, при които човешки папилома вирус (HPV) е попаднал във вагината, отколкото при другите жени. Жените, които са били заразени с вирус херпес симплекс, също попадат в рискова група. Пушенето също увеличава риска от рак на влагалището на жената. Друг рисков фактор е минала анамнеза с рак на шийката на матката.

 

Какви са различните видове вагинален рак?  

 

Има различни видове вагинален рак, които засягат различните видове клетки във влагалището. Те включват:

 

Плоскоклетъчен карцином: Най-често срещаният тип вагинален рак. Той започва в клетките и се появява близо до шийката на матката.

Аденокарцином: Този вид рак започва в клетките на жлезата във вагината и обикновено засяга жени над 50 години.

Меланом: По-рядка форма на рак на влагалището. Меланомът обикновено се появява във външната част на вагината.

Саркома: рядка форма на рак на влагалището. Този вид рак започва в рамките на стените на вагината, не на повърхността. Рабдомиосаркомът най-често се появява при деца, а лейомиосаркомът – при жени над 50 г.

 

Четете още: Симптоми на рак на матката

 

Какви са симптомите на вагиналния рак?

 

Вагиналният рак често няма забележими симптоми, което означава, че често се диагностицира в напреднал стадий. Поради тази причина е важно да си правите редовни прегледи, чрез които да се открият вагиналния рак или рака на маточната шийка, преди да са се появили някакви симптоми.

 

Симптомите включват:

 

• кървене от влагалището, често след полов акт, което не е свързано с менструацията

• болка по време на полов акт

• анормално вагинално течение

• мастно образувание във вагината

• болезнено уриниране

• запек

• болка в таза.

 

Въпреки че 8 от 10 жени с инвазивен вагинален рак имат един или повече от тези симптоми, в много от случаите, те могат да бъдат свързани с незначително възпаление или цистит, например. Все пак, трябва да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро, ако имате някой от тези симптоми, особено ако попадате в някоя от рисковите групи.

 

Как се диагностицира вагинален рак?

 

Вашият лекар ще ви разпита за симптомите. Тогава най-вероятно ще назначи изследвания, включително цитонамазка, гинекологичен преглед и вагинална биопсия.

 

Ако цитонамазката покаже аномалии в клетките на вагината или шийката на матката, ще трябва да направите преглед наречен колпоскопия. При тази процедура, вашият лекар ще използва инструмент – колпоскоп, за да проучи шийката на матката и влагалището за анормални клетки. Той ще вземе тъканна проба (биопсия), за да бъдат разгледани вашите клетки в лаборатория.

 

Четете още: Симптоми на вагиналния рак

 

Как се лекува вагинален рак?

 

Лечението на вагиналния рак зависи от вида на клетките, стадия на рака и вашата възраст. При жена, която все още не е имала деца, може да се проведе различен вид лечение с цел да се запази плодовитостта ѝ.

 

Вашият лекар ще определи най-добрият план на лечение за вас. Като цяло, ненапреднал стадий или предраково състояние могат да бъдат лекувани с лазерна хирургия и локално лечение.

 

Инвазивен и напреднал вагинален рак често изисква радиация, хирургия и химиотерапия. Често и трите могат да се използват в комбинация за лечението.

 

Каква е прогнозата за вагиналния рак?

 

Прогнозата зависи от етапа, на който се поставя диагнозата. Открит в начален стадий, ракът най-често е лечим, а след лечението можете да продължите нормален и пълноценен живот.

 

В напреднал стадий ракът е по-труден за лечение и може да изисква продължителна химиотерапия и други начини на лечение. Поради тази причина е важно да си правите редовни гинекологични прегледи, дори и когато се чувствате здрави.

Добави коментар