Бързи съвети за родители

Слушането на музика със слушалки  може да предизвика глухота

 

Вярно, при известни условия. Всичко зависи от това, колко време и колко силно се слуша музиката. Ако се слуша повече от 90 минути на ден с максимална сила, слухът на детето може да се повреди фатално.

 

Калцият заяква костите

 

Вярно е, но само ако се комбинира с витамин D. В действителност витамин D е този, който позволява на организма да абсорбира калция и да го фиксира върху костите. Без него действието на калция е почти нулево, а той е от изключителна важност за детето.

 

вярно, грешно, дете

 

От хамбургерите се пълнее

 

И вярно, и погрешно. Поначало, т. нар. бърза храна (хамбургери, чипс, сладолед, кола) е твърде калорична. От нея се пълнее, ако се поема в големи количества. Но когато е по-скоро изключение и малко удоволствие от време на време, тя не е опасна за детето.

 

Вижте още: Пет начина да накарате децата да бъдат активни

 

Ако ядеш супа, ще пораснеш 

 

Не е вярно. Зеленчуковата супа например е смес от растителни фибри и минерални соли. Детето има нужда от балансирано хранене, включващо протеини, мазнини и захари.

 

вярно, грешно, дете

 

Растежът спира на 17 години

 

Погрешно. Момчето или момичето на 17 години има пред себе си още време, за да продължи да расте. Медицината е установила, че растежът спира около 22 – 23 години.

 

Вижте още: Опорно-двигателни заболявания при децата

 

Средно момичетата между 11 и 14 г. порастват с по 8 см, а момчетата между 13 и 16 г. – с по 12 см годишно.

Добави коментар