Бърборещо бебче: 5 начина да окуражим бебешкото проговаряне

Говоренето с вашето бебче е, разбира се, все още едностранно. Въпреки че неговата реакция на вашето непрестанно дърдорене е очарователно неразбираема, не се оставяйте това да ви обезкуражи! Повтарянето на името му, постоянното говорене с него и помощта, да разбере заобикалящите го звуци, са чудесни начини да му помогнете да побърза с казването на първите си думички в следващите няколко месеца. Опитайте следните съвети:

 

  • Въпроси и отговори

 

Разпитвайте го постоянно – „Искаш ли да се разходим до парка”, „Коя картичка да изберем за баба – тази с цветята или тази с птичките?”. След което отговаряйте – „Да, мисля че баба ще хареса повече тази с цветята”.

 

Да, мамчета, говорите си сами. Но в същото време моделирате начина на водене на разговор в детето си.

 

  • Моменти на мълчание

 

Докато постоянното говорене помага на бебчето ви да обогати речника си, то също така се нуждае от време, през което да опита да говори „собственоръчно”. Когато започне да издава звуци вие замълчете, погледнете го в личицето и го слушайте, докато се опитва да овладее „м-м-м-м-м” или „а-а-х-х-х”. Бебчето ви ще е очаровано, че му обръщате такова внимание.

 

  • Тема на разговор

 

Чудите се за какво да му говорите? Просто му разказвайте какво правите – „Мама закопчава якето на Ани, за да и е топличко! Сега нека сложим и ръкавичките – едната… и другата. А сега и шапката…”.

 

Знае ли каво му казвате? Все още не – но скоро ще разбере.

 

Четете още: Как да помогнете на бебето си да проговори?

 

  • Заобикалящите звуци

 

Какъв е този звук? Покажете източника на бебето си – „Чуй, кученцето лае.” или ”Чувам кола да се приближава по улицата”.

 

Това е и страхотна тренировка за малко дете в предучилищна година, когато искате то да слуша, внимава и следва вашите правила.

 

  • Време за приказки

 

Книжките са страхотен източник на нови думи за вашето бебе. Опитайте с детски стихчета и книжките с твърди корици. Дори книгата, която в момента стои на нощното ви шкафче върши работа. Хей, четенето на глас на бебето ви може да е единствения начин да прочетете нещо изобщо, така че възползвайте се!

Добави коментар