Бъдете постоянни във възпитанието

Има едно нещо, за което всички експерти са съгласни – последователността при възпитанието на децата е от изключително голямо значение.

 

Децата ви имат нужда да могат да предвиждат как ще се държите. Например, „Мама очаква от мен да си измия зъбите. Ако не го направя, няма да ми прочете приказка преди лягане.“. Непостоянството може да ги накара да се чувстват несигурни и объркани – „Понякога ми се налага да си мия зъбите, а понякога не. Ако се тръшкам, обикновено се измъквам, но понякога мама се ядосва.“.

 

Постоянството създава комфорт на децата. Несправедливо е да променяте правилата или да ги прилагате хаотично, а и това не е ефективен начин да възпитате детето си. Изкушаващо е да се откажете, когато детето ви се тръшка и пищи, за да направите живота си по-лесен, но в дългосрочен план не е така.

 

Как можете да станете по-последователни? Тези съвети ще ви помогнат:

 

1. Изберете приоритетите си

 

Ако се опитате на момента да се справите с всяко предизвикателство, свързано с дисциплината, ще бъдете твърде претоварени и вероятно няма да успеете да обхванете всичко наведнъж. Така че изберете един или два приоритета и се фокусирайте върху тях. Те могат да са свързани с ината на детето, което може да отказва да си легне или да иска сладкиш, когато това не е позволено. Когато възникнат такива ситуации, трябва да отстоявате принципите си. Не се отказвайте и не възнаграждавайте детето.

 

Четете още: Детското неподчинение

 

2. Бъдете готови да проявите търпение

 

Може да отнеме време да се справите с лошото поведение. Поставете се на мястото на детето си: „Мама, никога не е показвала ясно, че иска да си измия зъбите, докато не започне да крещи. Сега тя иска да си измия зъбите веднага и аз съм объркан“. Промяната може все пак да се случи, но не толкова бързо…

 

3.  Определете правилно времето за възпитание на детето си

 

Изкушаващо е да опитате интензивен курс на обучение по обноски точно преди рожден ден или семейна визита, но ще имате много по-голям успех, ако изберете друго време, което е по-предсказуемо. Всеки се нуждае от време и план, без допълнително напрежение да започне да бъде последователен, особено вие. Така че не променяйте правилата точно преди да пристигне новото бебе или на първия учебен ден.

 

Четете още: Как да отгледате спокойно дете?

 

4. Очаквайте съпротивление

 

Вашето дете ще се инати без значение колко последователни сте. Възможно е да реагира добре само в началото и след това да се върне към старите си навици. Не се отчайвайте – това поведение е съвсем нормално. След като го приемете, няма да бъдете толкова разочаровани.

 

5. Осигурете си подкрепа

 

След като се захванете с „кампанията“ за последователност във възпитанието, си осигурете подкрепа. Вашият партньор или учителите на детето, дядовци или баби – всички те могат да засилят ефекта от опитите за спиране на различни поведенчески проблеми.

 

Четете още: Предизвикателното поведение при децата със специални нужди

 

6. Понякога можете да не спазвате правилата

 

Ако сте твърде заети и поради тази причина – непостоянни, когато налагате някое правило, изпращате сигнал на детето си, че това правило не е важно за вас и го окуражава да го игнорира.

 

Затова когато умишлено не налагате някое правило в даден момент, трябва да покажете или обясните на детето си, че сте решили да направите изключение. Например: „Тъй като ще прекараш време с баба и дядо тази седмица, не е необходимо да си оправяш стаята до следващата седмица.“.

Добави коментар