Бучки в гърдите – рак или не?

Интервю с д-р Тихомир Гемеджиев, акушер-гинеколог, мамолог

Началник на отделение за хирургия на млечната жлеза

I САГБАЛ „Света София“

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели?

Казвам се д-р Тихомир Гемеджиев. Работя вече 22 години в Първа АГ Св. София. Като в мамологичния център и хирургия на гърдата съм от 18 години.

МТА: Кои са най-честите заболявания на гърдата, с които се сблъсквате?

Д-р Гемеджиев: Най-честите заболявания на гърдата са доброкачествените. Това са така наречените бучки – фиброаденоми и кисти. Всяка трета, четвърта пациентка, която сама си открива такава бучка и идва се оказва, че е доброкачествена, но за съжаление не трябва да се подценява и другото заболяване – говорим за рака на гърдата, който страшно зачести в последно време.

рак, гърда, здраве, изследване, мамолог

МТА: Значи бучките и другите изменения в гърдите не винаги са знак за злокачествено заболяване?

Д-р Гемеджиев: Да, обикновено при младите момичета това е въпрос на хормонален дисбаланс от яйчников произход и регулирането на тази функция на яйчниците определя и постфакторно оздравяването на гърдите. Не всяка бучка трябва да се оперира, т.е. не се налага оперативна интервенция и нещо по-специфично.

Четете още: Самостоятелно изследване на гърдите

МТА: Какви други причини може да има за образуването им?

Д-р Гемеджиев: Основното е този, хормонален дисбаланс, другото е предизпозиции – генетична, т.е. във фамилията някой по първа линия да бъде с рак на гърдата – баба, леля, майка или сестра, злоупотребата с хормонални хапчета, работата във вредна среда с химикали, изотопи и радиация, наднормено тегло.

рак, гърда, Гемеджиев, бучка

МТА: На какво може да се дължи появата на локализирана болка само в едната гърда или болка в областта на подмишницата?

Д-р Гемеджиев: Причините могат да бъдат хиляди, като започнем от обикновения хидрозденит, което е възпаление на потните жлези и стигнем до епилациите, които повечето жени си правят, и бръсненето на подмишниците, с което запушват потните жлези и се надуват лимфните възли и те си мислят, че имат проблем с гърдата. Всъщност се оказва, че проблемът е банален и е кожен.

Друг проблем е мускулният проблем – нервно-мускулният проблем, при определена работа на лаптоп или компютър се натоварва раменната става и се появяват т.нар. плексити или бели артрити, които иритират с болка под мишниците или гърдата, всъщност проблема отново не е в гърдата, но болката е там.

Четете още: Знаци и симптоми на рака на гърдата

МТА: Колко често жените трябва самостоятелно да се преглеждат?

Д-р Гемеджиев: Препоръчва се веднъж месечно да се прави този самопреглед след цикъл в банята, ръцете да са намазани със сапун и да се опипат гърдите. Ако нещо разтревожи жената или забележи секреция от зърното, спонтанно или при стискане, трябва да потърси среща с мамолог.

мамолог, гемеджиев, рак, гърда

МТА: Ако има такава секреция това сигнал ли е за рак?

Д-р Гемеджиев: Не, това не е сигнал за рак, а просто, че има наднормено производство на клетки по каналчетата. Притеснително е, ако секретът е кръвен или кръвенистоподобен. Ако е белезникав или коластроподобен, обикновено по-високите хормонални нива обуславят този проблем.

Четете още: Да се погрижим за здравето на гърдите!

МТА: Как правилно да се извършва самостоятелния преглед?

Д-р Гемеджиев: Всъщност има хиляди стъпки, като ние обикновено даваме и образователни брошури на пациентките – как да се самопреглеждат. Ако се преглежда лявата гърда, то това трябва да става с лявата ръка и обратно. Ръката се вдига зад главата и по този начин, по който казах или на легло или пред огледалото в банята, се проверяват всички зони на гърдата включително и зърната като се пристискат, за да се провери за отделянето на секрет.

МТА: Дезодорантите и други продукти против изпотяване могат ли да предизвикат появата на рак на гърдата?

Д-р Гемеджиев: Не.

Снимки: Wbeem, Lst1984, discutivo Foter

Добави коментар