бременност, спонтанен аборт, аборт

Бременност след спонтанен аборт: Какво трябва да знаете? – част 1

Бременността след един или повече спонтанни аборти може да бъде стресираща и объркваща за бъдещата майка. Вероятно се чувствате объркани и неспокойни заради спонтанния аборт, който сте преживели. Може би не разбирате причината за него и се страхувате да не се случи отново. Кога е най-добрият момент да забременеете? Какви са шансовете за повторен аборт? За да разберете отговорите на тези и на много други въпроси – продължете да четете.

 

Ето и какво ви е необходимо да знаете за бременността след спонтанен аборт и какво е необходимо да предприемете, за да имате здравословна и безпроблемна бременност:

 

Какви са причините за спонтанен аборт?

 

Спонтанният аборт е загуба на бременността преди 20-та гестационна седмица. Много от спонтанните аборти се случват, защото плодът не се е развивал нормално. Хромозомни аномалии, например, са причина за 50% от загубите на бебето в първите седмици на бременността. Повечето от тези хромозомни проблеми се случват случайно – от неправилно делене на клетките и нарастване на ембриона и не са причинени от наследствени проблеми от родителите.

 

бременност, спонтанен аборт, аборт

 

Понякога здравословното състояние, като неконтролиран или слабоконтролиран диабет или проблем с матката, могат също да са причина за спонтанен аборт. В много от случаите обаче, причината за спонтанният аборт не е ясна.

 

Около 10-20% от бременностите, за които се знае, завършват със спонтанен аборт. Общият брой на действителните спонтанни аборти вероятно е по-висок, тъй като много жени дори не разбират, че са бременни и че са направили спонтанен аборт, а смятат, че просто менструалният им цикъл е закъснял.

 

Какъв е рискът от спонтанен аборт?

 

Абортът обикновено възниква еднократно. Повечето жени, които са пометнали, имат изключително добри шансове за здравословна бременност след това. При малък брой жени – около 1%, могат да се случат 2 или повече спонтанни аборти.

 

Въпреки това, прогнозираният риск от спонтанен аборт при бъдещите бременности е около 14% след един спонтанен аборт. След 2 спонтанни аборта, рискът се увеличава до около 26%, а след 3 – става близо 28%.

 

Четете още: "Това не може да се случва с мен" – спонтанен аборт

 

Препоръчват ли се специални изследвания след спонтанен аборт, преди опит за нова бременност?

 

Ако имате 2 или повече последователни спонтанни аборта, трябва да се консултирате с лекар, който да ви назначи изследвания, за да диагностицирате причината за абортите, преди да забременеете отново. Тези изследвания могат да включват:

 

бременност, спонтанен аборт, аборт

 

• Кръвни изследвания

 

Те се правят с цел да се проверят нивата на хормоните или състоянието на имунната ви система.

 

• Хромозомни изследвания

 

Вие и партньорът ви можете да си направите хромозомни изследвания, чрез взимане на кръв, за да се провери дали хромозомите ви биха могли да са фактор, водещ до спонтанния аборт. В случай, че има тъкан от спонтанния аборт, тя също би могла да се изследва.

 

Могат да се направят и някои процедури за откриване на евентуални проблеми с матката, като например:

 

Четете още: Химическа бременност

 

• Ултразвук

 

Този метод използва високочестотни звукови вълни, за да произведе точни изображения на структурата на тялото. В зависимост от това какъв е ултразвуковият апарат, лекарят ви може да огледа матката ви през коремната стена или от вагината. Ултразвукът би могъл да диагностицира проблеми, като фиброиди в маточната кухина.

 

• Хистероскопия

 

Лекарят ви може да прегледа матката ви с помощта на тънък инструмент, наречен хистероскоп. Той се въвежда през шийката на матката, за да се провери за проблеми.

 

бременност, спонтанен аборт, аборт

 

• Хистеросалпинография

 

При това изследване, лекарят вкарва катетър през шийката на матката, който освобождава течен контрастен материал в матката. Багрилото съответно проследява формата на маточната кухина и фалопиевите тръби, като ги прави видими на рентгеново изображение. Тази процедура ще даде представа на лекаря ви за вътрешните контури на матката и евентуални запушвания на фалопиевите тръби.

 

• Сонохистерограм

 

Това е ултразвуково изследване и се извършва след инжектиране на течност в матката, през шийката на матката. Тази процедура дава информация за вътрешните контури на матката, външната ѝ повърхност и фалопиевите тръби.

 

Ако причината за спонтанните аборти не може да бъде идентифицирана, не трябва да губите надежда. Повечето жени, които са имали дори 2 спонтанни аборта могат да имат безпроблемна и спокойна бременност.

 

Продължава на: Бременност след спонтанен аборт: Какво трябва да знаете? – част 2

Добави коментар