бременност, спонтанен аборт, аборт

Бременност след спонтанен аборт: Какво трябва да знаете? – част 2

Продължава от: Бременност след спонтанен аборт: Какво трябва да знаете? – част 1

 

Кога е най-добрият момент за забременяване след аборт?

 

Абортът може да предизвика силни чувства за загуба, гняв, тъга или вина. Не се обвинявайте и не прибързвайте. Обикновено сексът не се препоръчва в продължение на 2 седмици след спонтанен аборт, за да се предотврати евентуална инфекция. Говорете със своя лекар и спазвайте неговите препоръки. Вероятно менструалният ви цикъл ще започне отново в рамките на 6 седмици. Имайте предвид, че е възможно да забременеете, дори преди да е дошла първата ви менструация след аборта.

 

След като се почувствате готови за нова бременност, консултирайте се със своя лекар. Имайте предвид и следното:

 

бременност, спонтанен аборт, аборт

 

• След 1 спонтанен аборт

 

Според някои изследвания, жените, заченали в рамките на 6 м. след спонтанен аборт, са имали по-малко усложнения в сравнение с жените, изчакали по-дълго. Ако сте в добро здраве и се чувствате готови – няма нужда да чакате.

 

• След 2 или повече спонтанни аборти

 

Ако сте имали 2 или повече спонтанни аборти, говорете със своя лекар. Той може да ви препоръча някои от изброените по-рано тестове, за да диагностицира евентуален проблем и съответно лечението му, преди да забременеете отново.

 

Четете още: Причини за извънматочна бременност – част 1

 

Какво можете да направите, за да подобрите шансовете си за нормална бременност?

 

В много от случаите няма какво да направите, за да предотвратите спонтанен аборт. Въпреки това изборът да живеете по-здравословно преди и по време на бременност може да окаже влияние. Взимайте пренатални витамини или добавки фолиева киселина. Най-добре е да започнете няколко месеца преди да заченете. Поддържайте здравословно тегло и намалете кофеина. Добре е да избягвате алкохола и цигарите.

 

бременност, спонтанен аборт, аборт

 

Ако сте имали няколко спонтанни аборта, бъдещите бременности трябва да са внимателно планирани и наблюдавани. Консултирайте се със своя лекар, преди да започнете с опитите за бебе.

 

Четете още: Резус-фактор несъвместимост

 

Какви емоции са възможни по време на следваща бременност?

 

Бременността след спонтанен аборт вероятно ще ви направи радостни и същевременно тревожни и уплашени. Може да се колебаете и да се притеснявате да споделите добрата новина. Чувството за скръб може да се върне дори след раждането, но трябва да знаете, че това е нормално.

 

Говорете за чувствата си. Обърнете се за подкрепа към партньора и семейството си. В случай, че това не ви помага да се справите с проблема, можете да потърсите и професионална помощ. 

Добави коментар