Бременност – принципи на безопасното спортуване

Всички знаем, че спортуването е полезно. Обаче по време на бременността трябва да се подходи по-внимателно към различните спортни занимания. Ето и някои прости съвети, които е добре да спазвате, когато спортувате:

 

Разходката е полезна

 

Умереното движение е подходящо за бременните. Около 30 минути дневно са достатъчни. Не се претоварвайте – трябва да се чувтвате добре, а не да достигнете състояние, в което ще ви е трудно да си поемете дъх. Запомнете – умерено движение!

 

Тялото ви говори

 

Почивайте си винаги, когато почувствате някакво неразположение, прилошее ви или ви се завие свят. Вслушвайте се в сигналите на тялото си. Когато се почувтвате по-добре продължете, но по-бавно и внимателно.

 

бременност, спорт

 

Избягвайте прегряването

 

Нормално е при интензивно движение телесната температура да се повиши. Обаче прекаленото прегряване не е полезно за бебето. Когато усетите, че температурата ви се покачва прекалено, забавете темпото. Обличайте винаги подходящи дрехи за съответния спорт и време.

 

Четете още: Бременна с близнаци: хранене и спорт – част1

 

Пийте повече течности

 

Водата е полезна за тялото и при спорт организма се нуждае от повече течности. Не забравяйте да взимате шише с вас винаги, когато сте навън.

 

Избягвайте да лежите по гръб

 

Упражненията, при които се налага да лежите по гръб не са полезни за вашето бебе, особено за по-напреднала бременност. Тежеста на матката притиска някои вени, които минават зад нея. Това възпрепятства доброто снабдяване с кислород  към вашето бебе и може да се почувствате зле.

 

бременност, спорт, натоварване

 

Четете още: 3 съвета как да тренирате докато ходите

 

Внимавайте да не се нараните

 

При наперднала бременност тежестта на тялото се измества напред и това е причина понякога да губите равновесие.  Ставите ви също стават по нестабилни, заради въздействието на хормона прогестерон върху връзките. Ибягвайте упражнения, при които е възможно да паднете по корем.

 

Снимка:  phalinn, San Diego Shooter,  Mat Honan  Foter
 

Добави коментар