Бременност и ХИВ

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

e-mail: dr_kostov(at)mamatatkoiaz.bg

 

Какво е перинатален ХИВ?

 

С „перинатален” се означава периода точно преди и точно след раждане. ХИВ идва от английското HIV – Human Immunodeficiency Virus (човешки имуннодефицитен вирус). ХИВ е вирусът, който атакува имунната ви система и предизвиква СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Думите „перинатален ХИВ” означават, че ХИВ-вируса е предаден от майката на бебето по време на раждането.

 

Има 25% шанс от предаване на ХИВ-вируса на бебетата от майки, които са ХИВ-позитивни, не са лекувани и не кърмят. Добрата новина е, че лечението с комбинация от лекарства наречени антиретровирусни, може да намали този процент до 2% или по-малко.

 

Ако една жена иска да забременее, трябва ли да се тества за ХИВ?

 

Не е задължително да се тества, но лекарите препоръчват всички бременни жени да се изследват за ХИВ. Ако жената открие, че е носител на ХИВ-вируса, може да избере да не забременява или да няма деца. Ако вече е бременна, когато открие, трябва да помисли за започване на лечение, за да намали шанса от предаването на болестта на нейното бебе.

 

бременност, ХИВ, бебе, раждане, антитела, лекарства

 

Как може ХИВ-вируса да се предаде на бебето по време на раждането?

 

Ако жената е носител на ХИВ-вируса, бебето ѝ може да се зарази по няколко начина:

по време на бременността

по време на раждането

по време на кърменето

 

Повечето бебета се заразяват по време на раждане. Има по-малък шанс от предаване на ХИВ-вируса, ако раждането е с Цезарово сечение.

 

Вижте още: Полово предавани болести по време на бременността

 

Как се разбира дали бебето е заразено с ХИВ?

 

По време на бременността антителата на майката се предават на нейното бебе. Затова тестовете на всички бебета на ХИВ-позитивни майки, ще дадат положителен резултат в началото. Няма значение дали са инфектирани. Бебетата задържат антителата на майките си, докато започнат да изграждат свои. Това се случва във възрастта между шестия и осемнайстия месец.

 

бременност, ХИВ, бебе, раждане, антитела, лекарства

 

Ако бебето не е инфектирано, то ще загуби антителата от майка си и ще даде отрицателен резултат на теста за ХИВ между шестия и осемнайстия месец. Ако е инфектирано, пак ще загуби антителата от майка си, но ще започне да произвежда свои, затова ще даде положителен резултат на теста.

 

Трябва ли жената да прекъсне бременността си, ако открие че е ХИВ-позитивна?

 

Не е задължително. Трябва да говори за това с лекаря си. Лечението с антиретровирусни лекарства може да намали шанса за предаване на ХИВ-вируса на бебето.

 

Вижте още: Трябва ли да избягвам вземането на лекарства по време на бременността?

 

Могат ли лекарствата да предотвратят заразяването на бебето с ХИВ?

 

Лекарствата не могат изцяло да предпазят бебето от заразяване с ХИВ, но могат значително да намалят шанса. Антиретровирусното лекарство, наречено зидовудин (ATZ) може да намали този шанс до по-малко от 2%. Зидовудинът забавя развитието на вируса, таке че имунната система може да стане по-силна. Той често се използва в комбинация с други лекарства срещу ХИВ.

 

бременност, ХИВ, бебе, раждане, антитела, лекарства

 

Ще навреди ли зидовудинът бебето?

 

Учените и лекарите мислят, че това лекарство е безопасно за неродените бебета. Не е известно да причиняват някакви родилни дефекти. Независимо от това, лекарството не е използвано достатъчно дълго върху бременни  жени, за да може да се каже какво става с децата след като порастнат. Говорете за рисковете и ползите на зидовудина с вашият лекар.

 

Вижте още: Имунохематологични тестове при бременност

 

Трябва ли жената да кърми бебето си ако има ХИВ?

 

По-добре е да не кърми бебето си, ако е ХИВ-позитивна, защото вирусът може да се предаде чрез майчиното мляко.

 

Снимка: patrisyu, phaendin, yodiyim, Areeya www.FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар