Бременност и скрининг за гестационен диабет

Много бременни жени трябва да бъдат тествани за гестационен диабет по време на бременността. Скринингът може да бъде направен вземайки се предвид медицинската история на жената и изследвания на някои рискови фактори, но oрален глюкозотолерантен тест също е препоръчителен.

 

Какво е oрален глюкозотолерантен тест?

 

При скрининг на гестационния диабет се използва орален глюкозотолерантен тест. Гестационният диабет е специфична форма на диабет, която може да се развие при някои жени в последния триместър от бременността (обикновено след 24-та седмица). Жените, които развиват това усложнение, нямат диабет преди да забременеят.

 

Кога се извършва този тест?

 

Орален глюкозотолерантен тест се прави между 24-та и 28-ма седмица на бременността. Ако сте имали гестационен диабет при предишна бременност, или вашият лекар е загрижен за риска от развитието му, скринингът може да се извърши и по-рано – преди 13-та седмица на бременността.

 

Четете още: Кога да се обадите на доктора между вашите пренатални посещения?

 

Какво се случва по време на оралния глюкозотолерантен тест?

 

При този тест се пие вода с разтворена в нея глюкоза. Тялото абсорбира тази глюкоза бързо, причинявайки увеличението на кръвната захар в рамките на 30 до 60 минути. След това се взима кръвна проба около 60 мин след приемането на разтвора. Кръвният тест всъщност измерва как глюкозата се преработва от организма.

 

Какво означават резултатите?

 

Занесете резултатите от теста на лекаря си, защото те могат да варират в зависимост от лабораторията и използваните реактиви. В зависимост от тях, той може препоръча да си направите още един тест, който изисква от вас да не ядете нищо преди изпълнението му.

Добави коментар