Бременност и почивка – С какво да пътувам?

Доц. Никола Василев

Клиника по обща и онкологична гинекология на ВМА

 

Безопасни и опасни за бременността превозни средства:

 

Въздушен транспорт

 

Най-безопасен е въздушният транспорт. Той е източник на най-малко вибрации за единица пропътувано разстояние. Височината на полета на презокеанските самолети предполага повишен радиационен фон, но дозата на тази допълнителна радиация е минимална, далеч под пределно допустимите норми. Дългите полети не са лишени от други рискове, но информираният човек може да им противодейства достатъчно ефективно. Основните от тях се дължат на обездвижване (склонност към тромботични усложнения), обезводняване, недостиг на кислород и т.нар. jet-lag – промени в организма вследствие бързото преминаване през няколко часови пояса. Противодействието на тези рискове е еднотипно. По-долу привеждаме осем съвета за справяне с неблагоприятните последици от jet-lag, които са валидни и за преодоляване на последиците от обездвижване, обезводняване и лекостепенен недостиг на кислород.

 

1. Избягвайте преумората преди заминаване!

2. Предпочитайте полетите в източна посока!

3. Предпочитайте дневните полети!

4. Пийте повече вода!

5. Ползвайте аксесоари за по-лесно заспиване в самолета (превръзка за очи, запушалки за уши)!

6. Създайте си условия за раздвижване!

7. На междинните кацания взимайте душ или се обтривайте с хладка вода!

8. Избягвайте прием на лекарства, вкл. мелатонин и особено приспивателни!

 

Воден транспорт

 

На второ място по безопасност е водният транспорт. Не става дума за „адреналиново“ плаване с малки спортни или туристически яхти, а за спокойно пътуване с големи речни или океански лайнери. Основен риск тук е морската болест, която понякога се проявява и при наглед съвсем тих водоем и стабилен плавателен съд. Ето някои средства за борба с морската болест:

 

1. Т. нар. sea-bands (“морски ленти”) – акупресурни ленти, монтирани на китката.

2. Очила с едно непрозрачно стъкло – морската болест е свързана с триизмерното виждане. Когато гледаме само с едно око тя се проявява по-слабо. Съществува хипотеза, че именно по тази причина едновремешните пирати масово са носели превръзка на едното око.

3. Антихистаминови средства (например Mereprine с или без добавка на витамин В6) или средства против повръщане като Torecan.

4. Средства от народната медицина, например джинджифил.

 

 

Автомобилен транспорт

 

Автомобилният транспорт също е напълно приемлив за придвижване на бременни жени, при условие че както превозното средство, така и пътищата отговарят на съвременните критерии за безопасност и комфорт. Тук основни рискове са обездвижването (подобно на въздушния транспорт) и травматизмът от пътно-транспортни произшествия. За превенция на вредните последствия от обездвижването се препоръчва дневните маршрути да бъдат кратки (не повече от 5-6 часа) и пътуването да се прекъсва от почивки, по време на които бременната да се раздвижва. В превенцията на травматизма водеща роля имат предпазните колани. Бременната в никакъв случай не трябва да ги пренебрегва под предлог, че коремът й е твърде голям. Предпазният колан се поставя задължително. Хоризонталната му част опасва тялото под издадената част на корема, а кòсата му част се вмества между двете гърди.

 

Железопътен транспорт

 

Превозни средства, които традиционно не се препоръчват на бременни жени са железопътният транспорт (заради вибрациите – но този недостатък сякаш все повече се преодолява от съвременните високоскоростни влакове) и двуколесните превозни средства (велосипеди, мотоциклети).

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Прочетете повече тук.

 

Добави коментар