Бременност и запек

Ходенето по голяма нужда може да бъде "изпитание" за жените през периода на бременността. Наедрялата матка притиска червата и това допринася за появата на запек, а също може е следствие на хормонални промени, приема на калциевите таблетки и витамините.

 

Запекът е често срещан проблем и след раждането. Въпросът е как да облекчим или предотвратим това състояние? Ето няколко съвета:

 

Движете се редовно.

 

Добре е да пиете голямо количество течности. Пиенето на течности е важно за процеса на дефекация. Недостатъчното количество течност в червата може да е една от причините за запека. Минимумът вода, който трябва да приемате дневно е 8-10 чаши.

 

Яжте храни, съдържащи фибри. Дори при здравословно хранене, приема на фибри може да не е достатъчен, затова, ако е необходимо си ги осигурете чрез хранителни добавки.

 

Изберете си идеалното за вас време за изпълнението на „ритуала”. Много хора откриват, че е по-удачно да ходят по голяма нужда сутрин, но понякога са прекалено заети и не обръщат внимание на слабите сигнали, които им дава тялото. Организмът ще се настрои на вашите рутинни действия, така че правете опити да се изхождате винаги по едно и също време всеки ден.

 

Ако е нужно си помогнете с лекарства. През периода на бременността може да се взимат медикаменти за омекотяване на изпражненията или леки слабителни като магнезиево мляко. Ако не сте сигурни дали даден медикамент е безопасен, консултирайте се с лекаря си.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар