Бременност и емоции

Автор:  Ани Коцева

Психолог, психотерапевт

 

Бременна съм!

 

Радост, страх, объркване… емоционалният фон за бременната жена се променя. Дори подготовката да е започнала далече във времето (както е при повечето жени), първата реакция, когато се разбере за бременността е стъписване – „А сега какво?”.

 

Много бременни жени споделят, че една от най-силните положителни емоции, които са преживели в началото е по време на споделяне на новината с партньора.  Емоцията се удвоява и част от страховете вече са споделени, което намалява интензитета им.

 

Започва очакването на промяната. Жената знае, че е неизбежна – промяна във физиката, в емоциите, в съзнанието. Когато бременността е за първи път, очакването е съпроводено с любопитство, радост и тревога едновременно. Следи се за сигнали, доказващи развитието на новия живот вътре в утробата. И обикновено те не закъсняват.

 

Най-често те са индиректни и не много приятни – сутрешно гадене и повръщане. Организмът привиква към новото състояние и не без да реагира. Но това неудобство е сигурен признак, че промяната настъпва. И вероятно затова природата така е подредила нещата, за да се влезе бързо в състоянието и да се свикне с мисълта: „Бременна съм”.

 

За щастие тези първоначални симптоми на бременността не продължават през целия период. Гаденето преминава и настъпва време, в което жената може да се отдаде и на по-благоприятни емоции, свързани с новото ѝ състояние.

 

Четете още: По време на бременност бъдете подготвени да се справяте със стреса

 

Мисълта за още един член на семейството, най-често радва бъдещата майка. Заедно с таткото се обсъждат планове и се предприемат действия за осигуряване на удобство и комфорт на бебето. Но бебето вече го има и то има нужда от удобство и комфорт във всеки момент от развитието си. Родителите могат да му го осигурят, като добре се запознаят с подходяща литература и се подготвят по отношение на неблагоприятните моменти по време на бременността.

 

Повечето психолози съветват по възможност да се избягва ровене в интернет сайтове, където някои от жените споделят за неблагоприятен изход от бременността или застрашаващи живота на бебето страхотии от всякакъв характер. Информацията, която се приема е добре да бъде от благонадеждни източници – книги и специалисти по съответния въпрос.

 

Защото бременната жена е податлива на внушение много повече, отколкото е характерно за нея преди настъпване на бременността. Това е така, защото биологичната ѝ роля в този момент е да съхрани плода и да успее да го предпази от всички неблагоприятни въздействия.

 

Жената става по-интровертна, занимават я въпроси, свързани с дейността на вътрешните ѝ органи и проблемите, които могат да причинят различни заболявания. Тя има възможност в този период да изследва и своята емоционалност.

 

Много по-често жената мисли за това как да предпази бебето от  външните въздействия. Но не бива да се забравя, че то е изложено и на прякото действие на майчиния организъм. Затова бременната жена трябва да полага грижи и за личния си комфорт. Защото промяната в нивата на хормоните води и до смяна на настроенията при нея, което не е трайна личностна черта на характера ѝ.

 

Четете още: „Мамнезия” или „Мозъка на бременната”

 

Доказано е, че всяка интензивна емоция се отразява и на телесно ниво и бебето я възприема през майчиното тяло. Уместно е през периода на бременността жената да избягва контакти с хора, които чувства, че я натоварват, да не гледа драматични филми и още повече такива на медицинска тематика, където се разглеждат извънредни и тежки случаи.

 

За да се намали ефекта на т.нар. „хормоналната буря” е подходящо да се правят разходки в приятна  компания, да се слуша любима музика, да се приема балансирана храна, да се правят леки физически упражнения.

 

Известно е положителното влияние на музиката върху впечатленията и емоциите на човека. Бъдещата майка може да си направи записи на любими мелодии, песни, които ѝ създават радостни преживявани, да релаксира по време на слушането им или да звучат като фон докато се занимава с различни други дейности.

 

Специалистите по пренатално възпитание са на мнение, че личността ни се оформя още в майчината утроба и заниманията на майката по време на бременността оказват влияние и върху емоциите и изграждането на характера на малкия човек.

 

Така например, ако тя е слушала често или свирила определена мелодия или пък често е чела на висок глас литературно произведение, след раждането си, бебето ги разпознава и реагира при изпълнението им.

 

Четете още: Усещания и емоции на бъдещото дете

 

Един от основните фактори за притеснение на жената, в края на бременността е ограничаването на социалните контакти и изолирането от служебните дела. Това може да я накара да се почувства самотна и изоставаща в професионално отношение. За да се намали този ефект бъдещата майка може да продължи да поддържа контакти с колегите си – чрез интернет или по телефона и да се информира за новостите в работата.

 

Също така, контактите с приятелите не бива да се прекъсват. Разходките, посещенията на интересни места, филми с приятели, могат да бъдат едно приятно развлечение за нея когато партньора е зает.

 

Не без роля е и бъдещият татко по време на бременността. Той също може да допринесе за развитието на бебчето и оформянето му като личност след раждането. Някои татковци смятат, че след като нямат пряка физическа връзка с бебето, докато е в майчината утроба, то не могат да се свържат с него по друг начин. Това ги провокира да се чувстват понякога изключени от тайнството, в което майката е главен  участник.

 

Но те не бива да се заблуждават относно приноса си. Макар и индиректно, те могат да се свържат с бебето. Техния успокояващ глас, ръцете, които галят корема на мама, са неща, които носят спокойствие и сигурност на малкото човече. Провеждани са експерименти, в които след установена бурна реакция на бебето в утробата, когато таткото заговоря с нежен и любящ глас, това му действа успокоително и то се укротява.

 

Четете още: Страховете по време на бременността

 

Важна е ролята на таткото и по отношение на комфорта и преживяванията на любимата бременна жена. Когато съществува любов, разбирателство и подкрепа между бъдещите родители, по-тежките периоди на бременността се понасят по-добре от жената. И това се отразява добре и на бебчето.

 

Бъдещите родители не бива да забравят баналната, но вярна максима, че никой не се е родил научен родител. Колкото повече са информирани, толкова по-спокойни ще бъдат за това, че ще се справят. Едно добро средство за такава подготовка е посещението на училище за бъдещи родители.

 

Но когато тяхното съкровище се появи, то ще се превърне в най-добрия учител за тях. Ще ги научи на всичко важно за родителите. Достатъчно е да следват внимателно сигналите, които то им подава и да разучават  с любов езика на бебето.

Добави коментар