Бременност и болката в гърба

Болките в гърба и бременността просто изглежда, че вървят заедно! Когато видите бременна жена, вие виждате как трие корема и задържа гърба си.  Защо става така, че по-голямата част от бременните жени имат болки в гърба, от което почти всекидневно се оплакват. И по-важното, какво може да се направи?

 

Защо ви боли гърба?

 

Когато сте бременна, тялото ви произвежда различни хормони. Един от тези хормони се нарича Релаксин. Звучи като нещо много успокояващо и полезно, особено за раждането. Релаксин помага на сухожилията на вагината да станат по-меки, за да може бебето да мине през таза. Това е и причината бременните жени да се поклащат, когато ходят.

 

В допълнение на отпускането на таза за предстоящото събитие, матката расте и това прави две неща:

 

– Променя се центъра на тежестта.

– Успокоява се маточната лигавица причиняваща допълнителен натиск, поставена върху гръбначния стълб и околните мускули.

 

Вашите разтегнати коремни мускули, също не са подготвени да се справят с цялата тежест на матката, така гръбначния стълб и мускулите на гърба ще носят тази допълнителна тежест.  

 

Позата на тялото е друг виновник за болките в гърба. Както майка ви, би ви казала: „Изправи се, раменете назад”, при бременните може да добавим „Матката нагоре и навън, бъдете горди!”

 

Ако това не е първата ви бременност, имате две допълнителни опасения относно гърба си: вашите по-големи деца и факта, че с втората бременност сте по-склонни да изпитате по-рано всичките и симптоми. Уверете се, че може да вдигнете децата си като използвате краката си, а не гърба си, при къпане коленичете до ваната, а не навеждайте кръста. Децата може да се нуждаят от повече обяснения, защо не може да ги носите толкова много, но в дългосрочен план вие ще бъдете благодарни, че сте защитили гърба си.

 

Превенция

 

Превенцията е най-доброто управление за този дискомфорт. Превантивните мерки включват:

 

– Упражнения;

– Правилна стойка;

– Повдигане и огъване на гърба по подходящ начин.

 

Снимки: imagerymajestic, sixninepixels FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар