бременност, анорексия, булимия, хранителни разстройства

Бременността и хранителните разстройства – част 1

Не съществуват много периоди в живота на жената, които са толкова удивителни, значими и необясними, като бременността. Поемането на отговорността за носене на друг живот в собственото си тяло наистина променя живота ѝ.

 

За 9 месеца тялото ви се превръща в дом, в който бебчето ви расте и се развива. Бременността може да предизвика първични емоции, които никога преди не сте изпитвали или поне не в такава степен:

• страхове

• симпатии

• ударни вълни радост

• безгранична любов към бебчето, в очакване да се появи на бял свят

 

Като съчетаете това с физическите и биологичните промени, които настъпват по време на бременността, е възможно да се почувствате сякаш се возите на влакче в увеселителен парк, със всичките му възходи и падения.

 

бременност, анорексия, булимия, хранителни разстройства

 

Хранителните разстройства и бременността

 

В наши дни хранителните разстройства са изключително често срещан проблем сред младите жени. Стремежът към по-слаба фигура кара стотици хиляди жени да се подлагат на ожесточени диети, които за жалост понякога излизат извън контрол.

 

Бременността, с цялата ѝ сложност и деликатност, може да се усложни още повече при наличието на хранително разстройство. Имайки предвид, че близо 10 млн. жени (в световен мащаб) се борят ежедневно с хранително разстройство, няма нищо необичайно в това жена в детеродна възраст, която се бори с анорексия или булимия, да забременее.

 

Много аспекти на бременността могат сами по себе си да бъдат плашещи за всяка жена, включително биологичните промени, които настъпват в организма и необходимостта от увеличаване на теглото. За жена, която се бори с хранително разстройство или телесна дисморфия, тези страхове могат да бъдат изключително изострени.

 

Освен това възниква необходимостта жената да се бори с тези проблеми не само заради собствения си живот, а и заради живота и здравето на нероденото си бебче.

 

Четете още: Цистит по време на бременност

 

Кога бебето е в опасност?

 

Предизвикателствата, с които бременната и страдаща от хранително разстройство жена се сблъсква, могат да се задълбочат с напредването на бременността, тъй като всеки триместър носи със себе си различни неща.

 

От зачеването до раждането, всеки ден от процеса на развитие на бебчето е от съществено значение. Изборите, които правите могат да повлияят директно на нероденото ви бебче.

 

бременност, анорексия, булимия, хранителни разстройства

 

Тук ще разгледаме всеки от триместрите, за да видим какви предизвикателства и трудности може да срещне една бременна жена, бореща се с хранително разстройство във всеки от тях, както и да разберем как да се справи и да преодолее болестта, за да си осигури спокойна бременност, а на бебчето си – добро здраве.

 

Четете още: Варицела по време на бременност

 

Първи триместър – от зачеването до 12 седмица от бременността

 

През първият триместър е моментът, в който разбирате, че сте бременни. Тази новина може да предизвика у вас вълнение и дори притеснение от неизвестното. Ще забележите как тялото ви започва да се променя, за да се подготви за бебето. Тези промени могат да доведат до неприятни за вас симптоми, като:

• силна умора

• промени в настроението

• постоянен глад или липса на апетит

• сутрешно гадене

• повишаване или загуба на тегло

 

бременност, анорексия, булимия, хранителни разстройства

 

Проявата на един или няколко от тези симптоми може да отключи поведение, характерно за хранителното разстройство от което страдате. От решаващо значение е да се консултирате с лекар веднага след като разберете, че сте бременни. Обсъдете всички симптоми, които имате и говорете открито за болестта, с която се борите.

 

Ако консумирането на необходимото количество храна е трудно, тъй като не желаете да се храните, гади ви се или повръщате, е хубаво да се срещнете с диетолог, за да получите реална преценка дали вие и бебето приемате достатъчно хранителни вещества.

 

Продължава на: Бременността и хранителните разстройства – част 2

 

Снимки: B&B Fotografía 2013, Fabiano Kai, sade_1411 Foter.com

Добави коментар