бременност, хранителни разстройства, анорексия, булимия, триместър

Бременността и хранителните разстройства – част 2

Продължава от: Бременността и хранителните разстройства – част 1

 

Първи триместър – от зачеването до 12 седмица от бременността

 

През първият триместър е моментът, в който разбирате, че сте бременни. Тази новина може да предизвика у вас вълнение и дори притеснение от неизвестното. Ще забележите как тялото ви започва да се променя, за да се подготви за бебето. Тези промени могат да доведат до неприятни за вас симптоми, като:

• силна умора

• промени в настроението

• постоянен глад или липса на апетит

• сутрешно гадене

• повишаване или загуба на тегло

 

Проявата на един или няколко от тези симптоми може да отключи поведение, характерно за хранителното разстройство от което страдате. От решаващо значение е да се консултирате с лекар веднага след като разберете, че сте бременни. Обсъдете всички симптоми, които имате и говорете открито за болестта, с която се борите.

 

Ако консумирането на необходимото количество храна е трудно, тъй като не желаете да се храните, гади ви се или повръщате, е хубаво да се срещнете с диетолог, за да получите реална преценка дали вие и бебето приемате достатъчно хранителни вещества.

 

бременност, хранителни разстройства, анорексия, булимия, триместър

 

Втори триместър – от 13 до 28 седмица

 

По време на втория триместър вероятно симптомите на гадене и умора ще намалеят и дори – изчезнат, но ще се появят други промени. По това време коремчето ви започва да нараства, за да се нагоди към растящото ви бебе. Нормално е дори да се появят стрии. Кожата ви може да промени цвета или текстурата си. За жена, страдаща от хранително разстройство, появата на стрии може да е изключително стресираща, но не забравяйте – това е нещо съвсем естествено и нормално.

 

Четете още: 9 или 10 месеца продължава бременността?

 

Естественото наддаване на тегло може да е доста неприятно, особено ако е в комплект с ниско самочувствие преди бременността (характерно за жени, страдащи от хранително разстройство). По време на втория триместър усещате и първите движения на бебето. Не забравяйте, че качването на килограми е необходимо, тъй като то се развива. Според експертите е препоръчително жените да качват между 11 и 15 кг по време на бременността, но всеки случай е индивидуален.

 

Ако качването на килограми по време на бременността ви тревожи, обсъдете го с професионалист и потърсете подкрепа от семейството си. Не забравяйте, че това е добре както за вашето бебче, така и за вас самите.

 

бременност, хранителни разстройства, анорексия, булимия, триместър

 

Трети триместър – от 29 седмица до раждането (40 седмица)

 

В последния триместър ще изпитате нови промени, защото тялото ви се подготвя за раждането. Колкото повече наближава терминът ви, толкова по-дискомфортно ще започнете да се чувствате. Бебчето ви може да започне да оказва натиск върху органите ви и това да повлияе на:

• храносмилането

• чувството на глад и ситост

• способността ви да ядете достатъчно

 

Ако имате хранително разстройство е възможно да започнете да използвате този дискомфорт като оправдание да ограничите храненията или да извършвате други неща, характерни за хранителното разстройство от което страдате.

 

За да предотвратите преждевременното раждане, посещавайте редовно лекаря си и диетолога си. Друго предизвикателство, с което трябва да се справите, са коментарите на околните, като например: „Уау, станала си огромна!“. Тези коментари могат да са още по-болезнени, когато страдате от понижено самочувствие и да доведат до проблеми. Не им се поддавайте – мислете за здравето на бебето и за себе си

 

Говорете с близките си, ако трябва се консултирайте с психолог, за да се освободите от негативните емоции, вместо да се върнете към старите си вредни навици на хранене.

 

Четете още: Рак по време на бременност – част 1

 

Повишен риск от цезарово сечение

 

Изследванията показват, че жените с хранителни разстройства по време на бременността, са изложени на по-голям риск от:

• цезарово сечение

• преждевременно раждане

• бебче с ниско родилно тегло

• развиване на следродилна депресия

 

бременност, хранителни разстройства, анорексия, булимия, триместър

 

Според специалистите обаче, жените, които са в състояние да потърсят адекватни грижи и да държат заболяването под контрол, могат да имат здравословна бременност и да родят здраво бебче. Битката с хранителното разстройство по време на бременността може да е тежка, но със сигурност ще имате един огромен стимул, за който да се борите – здравето на вашето бебе!

 

Снимки: JohnD_22, Kevin Celedón, Tim Paza May Foter.com

Добави коментар