бременност, уриниране, инфекция, пикочен мехур, урина

Бременността и уринирането – част 2

Продължава от: Бременността и уринирането – част 1

 

Инфекция

 

Бременните жени са податливи на инфекции на пикочните пътища. От 1 до 3% от жените страдат от тях по време на бременността. Виновникът за това обикновено е разширената матка, която притиска пикочния мехур и пречи на пълното изпразване на урината. Това я излага на бактерии за по-дълъг период от време.

 

Възможно е понякога много ви се ходи до тоалетна, а действително пикочният ви мехур да е почти празен. Това е предпоставка за развитието на бактерии. Опитайте се по време на уриниране да се навеждате напред – това ще помогне за пълното изпразване на пикочния мехур.

 

Повечето инфекции, засягащи долните пикочни пътища се причиняват от бактерии, които нормално обитават червата. По рядко инфекцията може да бъде причинена от бактерии, наречени стрептококи, които може да създаде по-сериозни проблеми и да повлияят негативно на бебето и на практика – да го разболеят. За да се преборите с тях са нужни перорални антибиотици по време на бременността и интервенозни антибиотици след раждането.

 

бременност, уриниране, инфекция, пикочен мехур, урина

 

Лекарят ви вероятно ще препоръча някои тестове в първия и третия триместър, тъй като при 5-10% от бременните жени, могат да протекат безсимптомни пикочни инфекции.  Без лечение могат да доведе до здравословни проблеми, като бъбречна инфекция или преждевременно раждане.

 

Типични симптоми на инфекция на пикочните пътища са:

често уриниране

парене или болка при уриниране

кръв в урината

болка в долната част на корема

 

Четете още: Може ли бебето да усеща вкусове в утробата?

 

Ако се появи някой от тези симптоми, свържете се със своя лекар. Той ще пусне изследвания на урината ви, за да провери за бактерии. Ако се окаже, че имате инфекция, ще ви предпише антибиотик, който е безопасен за вас и бебето. Инфекцията трябва да отшуми бързо след това. В случай, че симптомите не отминат в рамките на 3 дни, потърсете лекаря си отново. Възможно е да се наложи да смени вида на антибиотиците с други. Важно е да спазвате лечението точно както ви е казано.

 

Лекарят ви може да изследва урината ви след като приключи лечението, за да се увери, че инфекцията е излекувана. Тъй като тези инфекции понякога се появяват отново, може да се наложи да изследва урината ви всеки месец до края на бременността. Ако инфекцията се върне, може да се наложи отново да приемате антибиотици.

 

бременност, уриниране, инфекция, пикочен мехур, урина

 

Не лекуваната инфекция на пикочните пътища може да се разпространи към бъбреците, което може да представлява сериозен риск за вас и бебето ви. Около 2% от бременните жени развивате бъбречни инфекции, наречени пиелонефрит – най-често в края на втория и началото на третия триместър. Симптомите мога да бъдат:

втрисане

температура

болезнено уриниране

кръв в урината

болки в гърба

гадене и повръщане

 

Четете още: Искам момиче, но ще имам момче – ами сега?

 

Пиелонефритът е опасен, защото увеличава значително риска от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло. Той може да причини рискови инфекции на кръвта на майката. Ако развиете пиелонефрит, може да се наложи да бъдете хоспитализирани и лекувани с интравенозни антибиотици, които обикновено понижават температурата и облекчават симптомите на инфекцията в рамките на 1-2 дни. След това вероятно ще се наложи да продължите лечението у дома.

 

Макар, че има риск от проблемите с пикочния мехур по време на бременност, в много случаи те не са сериозни. Освен това, бъдете сигурни, че специалистите ще се справят бързо с подобна инфекция и вие и вашето бебче ще сте здрави.

 

Снимки: Kit4na, esh-photography Foter.com

Добави коментар