бременност, уриниране, бебе, матка, пикочен мехур, инконтиненция

Бременността и уринирането – част 1

Какво се случва с тялото ви по време на бременността, че се налага постоянно да посещавате тоалетната? Много повече, отколкото си мислите. През тези 9 месеца, пикочната ви система минава през някои доста сериозно промени.

 

Хормоните на бременността стимулират бъбреците ви да произвеждат по-голямо количество урина, което помага на тялото ви да изхвърли от отпадъчните вещества по-бързо. Тъй като бебето ви става все по-голямо и по-голямо, то може да започне да притиска пикочния ви мехур, което от своя страна ще ви накара да ходите до тоалетна все по-често.

 

Първи триместър

 

За много жени честото уриниране е един от първите признаци на бременност. То се дължи на две неща – както на хормоналните промени, увеличаващи производството на урина, така и на факта, че матката започва да се разширява и да притиска пикочния мехур, въпреки че бебето ви все още е съвсем малко. Това изобщо не е изненадващо, имайки предвид, че орган, чиято големина е била с размерите на юмрук, нараства толкова, че да побере 2-4 кг бебе.

 

Втори триместър

 

За щастие през втория триместър ще получите временно облекчение. Продължавайки да нараства, матката ви ще започне да се разширява нагоре – далеч от пикочния мехур. Това означава, че най-вероятно нуждата от често уриниране поне малко ще намалее.

 

бременност, уриниране, бебе, матка, пикочен мехур, инконтиненция

 

Трети триместър

 

Нуждата от често уриниране ще се завърне през последните месеци от бременността. Бебето ви започва да се смъква по-ниско в таза, подготвяйки се за раждането, затова започва да оказва натиск върху пикочния мехур.

 

Възможно е да ви се налага да уринирате дори по няколко пъти през нощта. Ако това смущава сериозно съня ви, опитайте се да ограничите приема на течности след 16 часа. Не забравяйте обаче, че са ви необходими 6-8 чаши вода дневно. Може да опитате да избягвате напитки, като кафе, чай и кола. Кофеинът е диоретик, което значи, че увеличава нуждата от уриниране.

 

Четете още: Искам момиче, но ще имам момче – ами сега?

 

Контрол на пикочния мехур

 

По време на бременността, особено през последния триместър, риска от леко изпускане на урина при смях, кашлица или кихане се повишава. Това се нарича стресова инконтиненция. Причина за нея е повишеното налягане в коремната област, както и от факта, че матката притиска пикочния мехур.

 

Можете да опитате да предотвратите изпускането с помощта на упражнения на Кегел. Тези упражнения укрепват мускулите около уретрата (тръбата, която прекарва урината от пикочния мехур навън) и могат да ви помогнат да задържите урината.

 

бременност, уриниране, бебе, матка, пикочен мехур, инконтиненция

 

За да направите упражненията на Кегел, стягайте мускулите си, все едно се опитвате да спрете да уринирате. Стегнете и мускулите около влагалището и ануса. Опитайте да ги задържате в стегнато положение по 10 секунди и правете 10-20 повторения, най-малко 3 пъти дневно.

 

Може да правите тези упражнения навсякъде и по всяко време – в седнало или изправено положение.

 

Четете още: Може ли бебето да усеща вкусове в утробата?

 

Упражненията на Кегел могат да предотвратят инконтиненцията, която засяга някои жени и след раждането. Инконтиненцията на урина, появила се по време на бременността, обикновено отшумява скоро след раждането без лечение. Независимо от това, ако при вас трае повече от няколко седмици след раждането е препоръчително да се консултирате със своя лекар. Той може да ви назначи лечение, което да реши този проблем.

 

Стресовата инконтиненция по време на бременност почти винаги се получава в резултат от нормални промени в пикочните пътища, но в някои по-редки случаи, може да се получи и в резултат от инфекция. Тогава е необходимо лечение, за да се справите с изпускането на урина. Не се притеснявайте да говорите със своя лекар по тази тема, за да се вземат навреме необходимите мерки.

 

Продължава на: Бременността и уринирането – част 2

 

Снимки: foox404, Nuno Ibra Remane, jess.g. saralunaa Foter.com

Добави коментар