Бременността и слънцето

Интервю с доц. Красимир Киров

Онкодерматолог

 

Доц. д-р Красимир Киров е завършил медицина в Прага през 1981 г. От 1982 г. е научен сътрудник в Националния онкологичен център – София. Целия си научен труд доц. Киров посвещава на онкологията. От 2011 г. е доцент в Клиниката по онкодерматология, СБАЛО. Придобил е три специалности – дерматология, хирургия и онкология. Обект на научните му изследвания и практика са туморите на кожата, меланомите. Специализирал е в Мюнхен. Той е доказан международен авторитет в своите проучвания и нововъведения в терапевтичните подходи.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какви промени претърпява кожата на бременната жена и нуждае ли се от специална грижа?

 

Доц. Киров: Промените са свързани с хормоналните проблеми и задържането на течности, така че при всяка жена е индивидуално. Принципно жените смятат, че стават по-малко привлекателни по време на бременността и това се дължи на кожата – порите се разширяват, появяват се пигментни петна, увеличават се килограмите, но това са преходни неща, на които не трябва да се отделя голямо внимание.

 

По-важното е да се следят промените в доброкачествените образувания по кожата – особено бенките в областта на корема и гърдите. Те могат да нараснат и потъмнеят. Обикновено тези промени са симетрични и не би трябвало да притесняват бременната жена. След бременността, в повечето случаи, бенките намаляват размера си, но не се връщат към първоначалния.

 

Четете още: Как да защитим кожата си от слънцето?

 

МТА: Ако бременната жена забележи промяна в бенките си, трябва ли да посети специалист или да го отчете по-скоро като хормонална промяна?

 

Доц. Киров: Най-добре е да съгласува това с акушер-гинеколога, който следи бременността. Така ще има странично мнение дали има някаква реална промяна, или си я внушава. В последно време се смята за нормално човек да прави снимки на бенките си, за да ги следи. По време на бременността е хубаво бенките да се снимат всеки месец, за да се сравняват промените в тях. Ако акушер-гинекологът се притесни, трябва да се направи консултация с онкодерматолог.

 

МТА: Трябва ли бременната жена да е по-внимателна при избора си на слънцезащитен продукт?

 

Доц. Киров: Няма сериозна разлика. Всичко се свежда до козметичните качества на препарата. Трябва да се съобрази единствено дали има по-влажна или суха кожа и да подбере подходящ слънцезащитен продукт.

Добави коментар