Бременността и здравето на зъбите

Интервю с д-р Богомил Стоев, Специалист по дентална медицина.

 

Продължава от: По-крехки ли са зъбите на бременните? 

 

МТА: Кои са най-често срещаните проблеми с които се сблъсквате при лечение на бременните жени?

 

Д-р Стоев: Най-честият проблем, който срещаме е гингивитът. Характерен белег на бременността по време на втория триместър е промяна в статуса на венците. Това се дължи на множеството хормонални промени, които се случват в този период. Те довеждат до това, че венците стават изключително чувствителни към наличието на зъбна плака и дори малко количество от нея, може да доведе до сравнително тежко възпаление на венците, съпътствано с надуване и кървене.

 

зъби, бременност, гингивит

 

Добре е да се знае, че това не е сериозен проблем и правилната орална хигиена съчетана с професионално почистване и чести визити при зъболекар, могат да доведат до затихване и напълно излекуване на заболяването. Другите чести проблеми, разбира се, са пулпитите и периодонтите, които са в резултат от нелекувани на време кариеси, които заради изброените по-горе фактори са напреднали до тези неприятни заболявания. 

 

Четете още: Лечение на чувствителните зъби

 

МТА: Употребата на кои продукти за устна хигиена не е препоръчителна по време на бременност?

 

Д-р Стоев: Честно казано от стандартните продукти за ежедневна употреба като четка, паста и конец, не смятам, че има нещо излишно, а относно водите за уста мога да кажа, че няма проучвания, които да доказват, че хлорхексидинът, който най-често е активната съставка, причинява увреждания на плода. Все пак е препоръчително да се използват води за уста само след препоръка от зъболекар, а в случаите на употребата им след повръщане е добре те да не съдържат хлорхексидин като активна съставка, а само флуор. Също така е важно, водата за уста в никакъв случай да не бъде поглъщана.

 

зъби, бременност, здраве

 

МТА: Кои процедури е хубаво да бъдат избегнати по време на бременност?

 

Д-р Стоев: По време на бременността могат да бъдат извършвани всички процедури без изключение, никоя не е доказано вредна. Само че е препоръчително да се избягват продължителни процедури като козметичните, защото изискват повече време и по този начин създават дискомфорт на бъдещите майки. Също така може да бъде отложено във времето и поставянето на имплант или смяната на множество корони и мостове, или пък някои видове хирургично лечение. 

 

Четете още: Съществува ли връзка между зъбите и вътрешните органи?

 

МТА: Могат ли да се поставят упойки на бременните жени при извършване на по-болезнени процедури?

 

Д-р Стоев: Поставянето на упойки по време на бременност със съвременните средства, не представлява абсолютно никакъв проблем. Единствената препоръка е те да не съдържат адреналин и пациента да няма алергия към избраната упойваща съставка. Доказано е, че повечето видове упойки, които се използват в днешно време не преминават през плацентата и не могат да предизвикат изменения в плода.

 

бременност, здраве, зъби, грижа

 

МТА: Как се умъртвява нерв на зъб при бременност?

 

Д-р Стоев: Това е една напълно стандартна процедура, която не се различава по нищо в сравнение със същата при останалите пациенти. Единствено може да има разлика в упойващият препарат, който се използва.

 

Четете още: Хранителна профилактика за здрави зъби

 

МТА: Съществува ли връзка между заболяванията на венците и преждевременното раждане?

 

Д-р Стоев: В интернет могат да бъдат намерени множество проучвания, които доказват изключително съществена връзка между влошената орална хигиена и преждевременното раждане. Не бих искал да стряскам с цифри, но статистиката показва много сериозна връзка. За повечето хора това изглежда нереално и не могат да видят причината за това, но аз ще се опитам да я обясня. Проучванията сочат, че тази връзка се дължи на факта, че гингивитът, който е най-честото заболяване на венците, в повечето случаи се дължи на влошена орална хигиена, което се дължи на наличието на зъбна плака, която се е задържала достатъчно дълго, за да предизвика проблем.

 

бременност, здраве, профилактика, зъби

 

Тя, сама по себе си, представлява „склад“ за бактериални видове. Те могат заради кървенето, което съпровожда гингивита, да попаднат лесно в кръвния ток на човек и чрез него да достигнат до всяка точка на тялото и организма. И ако успеят да оцелеят, те предизвикват възпаление на мястото, на което са се задържали, защото организма чрез този процес се бори с тях. И едно такова възпаление в близост до плода или плацентата, може лесно да доведе до увреждания в развиващия се организъм и до реакция на преждевременно раждане. Надявам се да е станала ясна връзката между двете неща и колко всъщност е важна правилната хигиена по време на бременността. Ако съм успял да направя това, значи моята цел е достигната.

 

Пожелавам много щастие и здраве на бъдещите майки. Довиждане.

 

 

Снимки: Karla Nazareth, gwilmore, Lisa Bettany {Mostly Lisa}, ToastyKen Foter

Добави коментар