Бременна? Спрете цигарите!

Повечето хора знаят, че пушенето причинява рак, сърдечни заболявания и други големи здравословни проблеми. Но жените, които пушат по време на бременност излагат на риск и своето бебе. Опасностите от тютюнопушене по време на бременност включват – преждевременно раждане, някои вродени дефекти и смърт. Дори пасивното пушене поставя в риск жената и нейното бебе.  

 

Добрата новина

 

Спирането на цигарите, преди да забременеете е най-доброто, което можете да направите. За жените, които вече са бременни, спирането на цигарите в колкото може по-ранен етап също може да спомогне за предпазване от някои здравословни проблеми или ниско тегло при раждане. Но никога не е твърде късно да се откажете от тютюнопушенето.

 

Спрете за добро!

 

Важно е да спрете тютюнопушенето на вашето бебе. Някои жени може да мислят, че е безопасно да започнат пушенето след като родят. Но тогава бебето не е излязло от опасната зона. Бебетата, които са изложени на цигарен дим имат по-слаби бели дробове отколкото другите бебета.

 

Бременна? Спрете цигарите!

 

Те са по-склонни да имат и други здравословни проблеми като инфекции и по-чести пристъпи на астма. Цигареният дим е един от рисковите фактори за синдрома на внезапната детска смърт.

 

Макар отказът от тютюнопушене да е труден, ползите си струват усилията – здраво бебе и много години, в които вие ще сте в добро здраве, и ще можете да се наслаждавате заедно на щастливи семейни моменти.

 

Снимки: tungphoto, maya picture  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар