контракции, раждане, Бракстън - Хикс, бебе

Бракстън – Хикс: фалшиви контракции

Възможно е все още да не сте готови за бебето, да не сте решили какъв цвят ще е стаята му, да не сте купили комплект за изписването, но тялото ви със сигурност се подготвя за големия ден. То ще ви напомня всеки път за това, като почувствате стягане на матката.

 

Можете да почувствате нередовните и на практика фалшиви контракции Бракстън – Хикс за първи път около средата на бременността. Тяхната честота и сила се увеличава с наближаването на термина.

 

Какво представляват Бракстън – Хикс контракциите?

 

Бракстън – Хикс контракциите са нещо като генерална репетиция на тялото ви. Мускулите на матката се свиват, подготвяйки се за раждането, което предстои в близко бъдеще. Имайте предвид, въпреки че е трудно да ги различите от истинските контракции, тези контракции не са достатъчно силни, за да стартират раждането и да изтласкат бебето навън.

 

контракции, раждане, Бракстън - Хикс, бебе

 

Какво може да ги предизвика и кога започват Бракстън – Хикс контракциите?

 

Хормоните на бременността започват да изпращат сигнали на тялото ви (много бавно), че скоро ще е време да се стартира процеса по раждането. Бракстън – Хикс контракциите могат да започнат по всяко време след 20 гестационна седмица, но са по-забележими в по-късните месеци. Те започват да нарастват след 32 гестационна седмица, продължавайки до реалното започване на раждането.

 

Как се усещат Бракстън – Хикс контракциите?

 

Те започват като безболезнено стягане в горната част на мускулите на матката, което се разпространява надолу. Те причиняват втвърдяване на корема, при което е възможно той да добие странна, леко заострена форма. С наближаването на датата на термина ви, Бракстън – Хикс контракциите ще станат по-чести и по-интензивни.

 

Много жени, за които това е първа бременност, не забелязват контракциите в началото, докато те не станат по-интензивни и силни. За майките, бременни за втори път, е много по-лесно да разберат, че получават Бракстън – Хикс контракции още в самото начало на появата им.

 

Четете още: Изтичане на водите по време на бременността

 

Каква е разликата между на Бракстън – Хикс контракции и истински контракции?

 

Бракстън – Хикс контракциите са нередовни и редки. Обикновено траят около 15-30 сек. и спират ако промените позицията на тялото си. Истинските контракции, сигнал, че раждането започва. Те са сравнително редовни и стават по-силни и по-чести с наближаването на раждането. Те обикновено траят 30-70 сек. и не спират при раздвижване. Възможно е да бъдат придружени от други признаци като розово или кърваво течение, изтичане на водите и т.н.

 

контракции, раждане, Бракстън - Хикс, бебе

 

Кога трябва да потърсите лекар?

 

Ако контракциите стават по-чести и интензивни, забележите повече от 4 в рамките на 1 час, възможно е това да е истинско раждане, а не Бракстън – Хикс контракции. Обадете се веднага на своя лекар, особено ако това се случва преди 37 гестационна седмица, тъй като е възможно да имате преждевременно раждане. Потърсете своя лекар и ако болката е силна или видите необичайно вагинално течение.

 

Четете още: 8 знака, че раждането наближава

 

Какво можете да направите за Бракстън – Хикс контракциите?

 

Пийте течности – дори незначителна дехидратация може да предизвика контракции.

Движете се – опитайте да промените позицията, в която сте получили контракции, ако сте седнали, станете прави, ако сте прави – седнете.

Визуализирайте – използвайте тези контракции като шанс да репетирате – опитайте се да дишате правилно, използвайте техники за визуализация, за които сте прочели или които сте научили в училище за бременни. Ако партньорът ви е наоколо, може да ангажирате и него в това занимание.

 

Снимки: melibeo, Abhijit Chendvankar, Fabiano Kai, B&B Fotografía 2013 Foter.com

Добави коментар