болка, бременност, корем, симптоми

Болки в корема по време на бременност – част 1

Нормални ли са болките в корема по време на бременността?

 

Болките и спазмите в корема по време на бременността в много случаи са нещо съвсем нормално. Обикновено не са повод за притеснение, в случай, че всичко е наред с бременността ви.

 

Нарастващото бебе притиска мускулите, ставите и вените. Това може да предизвика неудобство и дискомфорт в областта на корема. Освен това сухожилията, които свързват костите ви, се изпъват, за да поддържат нарастващата ви утроба. Това може да е причина да чувствате леки болки от едната или двете страни на тялото си, когато се движите.

 

Докато вашето бебче расте, обикновено матката се накланя надясно. В резултат, сухожилията ви могат да се свият. Тогава е нормално да почувствате по–силна болка от дясната страна.

 

Как мога да облекча абдоминалните болки по време на бременност?

 

Почивката, когато се появи болката, обикновено облекчава спазмите, заедно със следните няколко стъпки:

Опитайте да стоите седнали известно време.

Легнете противоположната на болката страна и повдигнете краката си.

Вземете топла вана.

Използвайте бутилка с топла вода и я подръжте върху болезненото място.

Опитайте се да се отпуснете.

 

Четете още: Кървене по време на бременност – кое е нормално и кое не?

 

В някои случаи сексът и достигането до оргазъм могат да доведат до спазми и леки болки в гърба. Оргазмът предизвиква контракции на мускулите на вагината и матката, което след това може да се усеща като спазми.

 

Сексът по време на бременност, може да накара тези спазми да изглеждат точно като контракции, особено ако сте в третия триместър. Не се притеснявайте, няма доказателства, че оргазмът предизвиква раждането.

 

Можете да предотвратите спазмите, като се придържате към нежен и бавен секс. Един хубав масаж също ще ви се отрази много добре.

 

Четете още: Рискове от варицела по време на бременността

 

Ами ако имам болки в корема и не се чувствам добре?

 

Коремните болки могат да са симптом за състояние, което не е свързано с бременността. Апендицит, кисти на яйчниците, камъни в бъбреците, инфекция на пикочните пътища или проблем с жлъчния мехур – всички те могат да причинят силни болки в корема.

 

Възможно е самата бременност да е предизвикала някакъв проблем. Например, ако имате е фиброид, който не ви е създавал проблеми никога преди, по време на бременността може да напомни за себе си.

 

Обръщайте внимание на това, което чувствате и говорете със своя лекар. Той може би ще разбере повече за дискомфорта ви и причината за него. Не се колебайте да потърсите помощ ако болката не изчезне след няколко минути почивка, ако имате спазми и някой от следните симптоми:

 

болка или парене при уриниране

необичайно вагинално течение

чувствителност и болка

зацапване или кървене

повръщане

висока температура

втрисане

 

Продължава на: Болки в корема по време на бременност – част 2

Добави коментар