болка, корем, бременност, бебе, триместър, аборт, контракция, матка

Болки в корема по време на бременност – част 2

Продължава от: Болки в корема по време на бременност – част 1

 

Кога болката в корема е опасна – 1 триместър

 

По време на първите месеци, болката в корема обикновено не е повод за тревога. Ако в комбинация обаче имате и други симптоми, потърсете помощ.

 

• Ранен спонтанен аборт

 

За съжаление, ранните спонтанни аборти са доста често срещани. Те обикновено се получават, защото бебето не се развива правилно. Ако това ви се случва, ще имате крампи, кървене и болка в центъра на долната част на корема. Спонтанните аборти обикновено се получават в първите 12 седмици от бременността. Посъветвайте се със своя лекар, и легнете с вдигнати нагоре крака.

 

• Извънматочна бременност

 

Този вид бременност се развива извън матката и не може да бъде спасена. Това е сериозно състояние и се нуждае от незабавно лекарско внимание. Малко над 1% от бременностите са извънматочни. Заради извънматочна бременност може да почувствате болезнени спазми, които обикновено се разпространяват от едната страна към целия корем. Обикновено това се случва между 5 и 10 седмица от бременността. Ако сте в това състояние, се нуждаете от незабавно лечение.

 

Кога болката в корема е опасна – 2 триместър

 

През втория триместър от бременността болките в корема са често явление. Обикновено няма от какво да се притеснявате. Има много малка вероятност да са сигнал за аборт, но само в случай, че болката е придружена от кървене.

 

Четете още: Диабетът, бременността и вашето здраве – част 1

 

Имайте предвид, че късните спонтанни аборти са много по-редки от ранните. Само около 1 от всеки 100 спонтанни аборта, се случва по време на 2-рия триместър от бременността.

 

Ако имате късен спонтанен аборт – след 12 и преди 24 гестационна седмица, ще усетите крампи и ще имате силно кървене. Ако имате леко вагинално кървене или вагинално течение, говорете със воя лекар. В случай, че имате силно кървене, отидете незабавно в най-близкия акушеро-гинекологичен кабинет или родилен център.

 

Кога болката в корема е опасна – 3 триместър

 

В третия триместър, болките в корема могат да са сигнал, че започвате да раждате преждевременно. Не бързайте да се паникьосвате, започването на преждевременно раждане, не винаги означава, че бебето ви ще се роди сега и веднага. До момента, в който водите ви не изтекат, това може да е просто фалшива тревога.

 

Ако все пак започва преждевременно раждане, ще почувствате силна болка в областта на таза или долната част на корема, болки в гърба, коремни спазми, много е вероятно да получите и диария. Може да усетите, че водите ви се пукат и контракции или маточни спазми. Това може да се случи по всяко време между 24 и 37 гестационна седмица.

 

Четете още: Бременността и хранителните разстройства – част 1

 

Незабавно се обадете на своя лекар. Ако има начин, отидете в най-близката болница. Ако мислите, че водите ви са изтекли, обадете се на първо място на лекаря си и изпълнявайте неговите инструкции.

 

Ако сте имали спазми след като вече сте минали 37 седмица от бременността, това може да е сигнал, че сте вече в ранните етапи на раждането. Вашата бременност вече е достигнала подходящия момент и раждането е нещо, което предстои. Контракциите са напълно нормални и ви подготвят за същинското раждане.

 

Възможно е да имате и постоянни болки в долната част на гърба, причинени от повишения натиск върху таза. Ранните контракции, които сигнализират, че раждането започва, са нищо в  сравнение със същинското раждане. Открийте своя собствен начин да се справите с болката и дискомфорта и ще сте добре подготвени за раждането.

Добави коментар