болка, секс, инфекции, вагина

Болка по време на секс – защо?

Болката по време на секс е проблем, с който много двойки са се сблъсквали и то не еднократно. Тя може да се появи по време или след секс (диспареуния). Причината за нея могат да са различни неща, но най-разпространените са инфекция, заболяване, физически проблем или психологически проблем.

 

Ако се появи болка по време или след полов акт, тялото ви може би сигнализира, че нещо не е наред, така че не трябва да пренебрегвате това предупреждение. Посетете своя личен лекар или отидете направо на гинекологичен преглед.

 

В никакъв случай не трябва да се смущавате да споделите искрено какъв проблем имате. Не се срамувайте – лекарите са свикнали ежедневно да се сблъскват с подобни ситуации и тяхната работа е да решават подобни проблеми. Болката по време на секс може да се появи както при жените, така и при мъжете. При двата пола обаче, причините могат да бъдат различни.

 

Болка по време на секс при жените

 

При жените болката по време или след секс може да е локализирана във влагалището или по-дълбоко в тазовата област. Болката във влагалището може да бъде причинена от:

 

Инфекции – например хламидия, гонорея или генитален херпес. Дори гъбичната инфекция може да е причина за болка.

Менопауза – променящите се нива на хормоните по време на менопауза, могат да направят вагината значително по-суха, което ще доведе до дискомфорт и болка по време на полов акт.

Възбуда – липсата на сексуална възбуда, ще направи секса болезнен при жени на всякаква възраст, тъй като обикновено тогава влагалището остава сухо и проникването е болезнено.

Вагинизъм – това е състояние, при което мускулите в или около влагалището се затварят плътно, правейки вагината тясна, а сексът болезнен или в някои случаи дори невъзможен.

Генитално раздразнение или алергия – алергия може да получите към латексови презервативи, към продукта, с който измивате вагината си, спермициди и дори прах за пране. Важно е да идентифицирате дразнителя, за да решите проблема.

 

Болките в тазовата област могат да бъдат причинени от състояния като:

възпаление на таза

ендометриоза

фиброиди, растящи в близост до вагината или шийката на матката

синдром на раздразнените черва

запек

 

Четете още: Какво трябва да знаете за дамските тампони?

 

Болезнен секс при мъжете

 

Болката по време на секс е състояние, което може да се появи не само при жените, а и при мъжете. Някои от възможните причини за това могат да бъдат:

 

Инфекции – включително инфекция на жлези, която причинява болка и сърбеж и генитален херпес, който е изключително болезнен.

В случай, че препуциумът е твърде тесен, оголването на главичката може да бъде доста болезнено.

Малки разкъсвания на препуциума – те не могат да се видят с просто око, но причиняват остра и силна болка, която прави секса почти невъзможен

 

Възпаление на простатната жлеза.

Болки в тестисите и подуване, понякога могат да бъдат причинени от сексуалната възбуда без еякулация. Това може да е сериозен признак на инфекция, като хламидия, така че този симптом не трябва да бъде пренебрегван и е добре да вземете незабавни мерки и да посетите лекар.

 

Какво да правите?

 

Ако изпитвате болка по време на секс или след това, трябва да посетите задължително лекар. Той ще диагностицира проблема и ще предпише лечение.

 

Четете още: 6 причини за болка във вагината

 

В случай, че имате болка, дискомфорт, сърбеж или болка около гениталиите, вероятно лекарят ви ще препоръча тест за полово предавани болести. След като състоянието ви се изясни, ще предпише необходимото лечение за справяне с проблема. В много от случаите е необходимо да се лекуват и двамата партньори, така че бъдете подготвени за това.

 

При вагинална сухота, лекарят ви може да препоръча използването на лубрикант. Не забравяйте, че е добре да ползвате лубрикант на водна основа, когато използвате презервативи, тъй като останалите лубриканти могат да повредят презерватива и той да стане неефективен.

 

Ако се окаже, че имате алергия или раздразнение около гениталиите си, лекарят ви може да препоръча да смените продуктите, които използвате, като например интимен гел, прах за пране или вида бельо.

 

Ако причината за дискомфортна и болката по време на секс, се окаже емоционална, като например травма или тревожност, лекарят ви вероятно ще препоръча среща с терапевт.

Добави коментар