Болезнена менструация

Болезнената менструация (dysmenorrhoea) се среща при 5-10% от жените. Болезнените усещания по време на менструация намаляват трудоспособността и изискват съответно лечение. Различаваме есенциална и симптоматична дисменорея.

 

  • Есенциална дисменорея

 

Обикновено тя се среща при жени с неуравновесена нервна система, с понижен праг на болезнените усещания. От значение са условията на живот, заболяванията в пубертетния период, психичните сътресения и др. При хипоплазия на матката болезнено може да бъде изтичането на менструалната кръв.

 

Установено е, че твърде често дисменореята се среща при овулиращи жени. Приема се, че при овулация е по-добро кръвонапълването на половите органи и по-голямо функционалното напрежение. Смята се също, че при дисменорея нарастват простагландините, а те предизвикват повишена и болезнена контрактност на маточната мускулатура.

 

Болките се явяват непосредствено преди започване на менструацията и най-често изчезват след установяване на менструалното кървене. Mогат обаче да продължават и няколко дни. Те са силни, режещи, придружени от общо отпадане, склонност към колабиране, изпотяване и др.

 

Като лечение се прилагат болкоуспокояващи средства, спазмолитици, общоукрепващи процедури, правилен хигиенен режим, физическа активност. Ефективен антагонист на простагландините е индометацинът, прилаган под формата на супозитории.

 

Четете още: 7 тайни за безболезнен цикъл

 

  • Симптоматична дисменорея

 

Симптоматичната дисменорея се наблюдава при възпалителни процеси в малкия таз, тумори на матката, промени във формата, големината и положението на матката, ендометриоза. Срастванията след възпалителни процеси в други органи в малкия таз могат да бъдат причина за болезнените усещания.

 

Тазовите възпаления, параметритите също причиняват симптоматична дисменорея. Особено болезнена е менструацията при ендометриозата, при сраствания в кухината на матката или в цервикалния канал.

 

Диагнозата на симптоматичната дисменорея има за задача да открие основната причина за нея. Тук могат да се използват и по-специални методи за изследване – хистеросалпингография, хистероскопия,  лапароскопия,  рентгенография, ендоскопия на съседните органи и пр.

 

Лечението на симптоматичната дисменорея се състои в третиране на основното заболяване, като се предписват и болкоуспокояващи средства, спазмолитици, общоукрепващи процедури.

Добави коментар