Близнаци в семейството – съвети за родители

Да ви се родят близнаци може да бъде един от най-вълнуващите моменти в живота ви, но също и един от най-стресиращите.

 

Близнаците могат да донесат голяма радост в живота ви, обаче с тях в комплект идват и големите грижи. Понякога предизвикателствата свързани с тяхното отглеждане изглеждат непреодолими.

 

Предварително планиране

 

Важно е да планирате предварително как ще се справяте с различните етапи от развитието на близнаците, дори още преди да се родят. Първите няколко месеца след появата им, може да бъдете преуморени от грижи. Така, че използвайте времето още през бременността да потърсите подкрепа за отглеждането им.

 

близнаци, дете

 

Приемете всяка помощ, която ви се предлага от близки и приятели. Тя може да бъде от най-различно естество. Говорете с партньора си за това, как може да разпределите задълженията си по отглеждането на бебетата. Участието и на двамата родители в грижата на децата е от съществено значение за тях.

 

Ако възнамерявате да ходите на курсове за бременни, започнете ги от по-ранен етап. Вероятността да не ги завършите преди раждането е голяма. Също така свършете предварително всички неотложни ваши ангажименти, така, че да сте свободни, когато се появят бебетата.

 

Четете още: Близнаците и храненето – как да храним близнаци с лъжица?

 

Какво друго може да направите за да се подготвите

 

 Потърсете контакти с други родители на близнаци. Техните съвети могат да ви бъдат полезни.

 

 Намерете походяща литература, свързана с отглеждането на близнаци. В тези книги може да намерите информация за това, какво да очаквате в различните етапи от развитието им.

 

близнаци, дете

 

Какво да очаквате

 

Вероятно ще бъдете изморени. Може да прекарате доста безсънни нощи, така че използвайте всеки шанс за почивка. От време на време опитът ви с отглеждането на близнаците ще бъде негативен, чувствата ви също могат да бъдат такива. И това е нормално. Не изпитвайте вина, че ги имате. Скоро ще откриете начина, по който най-лесно да се справяте с трудностите около отглеждането на близнаците.

 

Когато свикнете с ролята си да сте родител на близнаци, не забравяйте да обърнете внимание на себе си и партньора си. Обсъждайте своите чувства и проблеми. Намерете начин да релаксирате. Имате нужда от моменти на спокойствие.

 

Четете още: Бременна с близнаци: хранене и спорт (част1)

 

Не забравяйте да дадете и на другите деца в семейството (ако има такива) и на хората около вас вниманието, което заслужават. Понякога заради грижата по близнаците, другите могат да се почувстват пренебрегнати. Разпределете времето си така, че никой да не се почувства ощетен.

 

близнаци, дете

 

Какво да избягвате

 

Едно от най-трудните неща за децата близнаци е да разберат своята същност и по какво се различават от другите деца. Близнаците имат склонност да се сравняват помежду си и е важно да им се обясни, че са различни личности с различни интереси и характери.

 

Четете още: Нещата, които засягат децата в тяхното отглеждане и възпитание

 

 Избягвайте да давате имена на близнаците, които звучат еднакво или се римуват.

 

 Не ги обличайте еднакво и не се отнасяйте с тях еднакво.

 

близнаци, дете

 

 Избягвайте да ги наричате „близнаците”. Обръщайте се към тях по име, те са отделни личности.

 

 Не сравнявайте близнаците, и не създавайте поводи за конкуренция помежду им.

 

Четете още: Близнаци – какво трябва да знаем

 

Понякога е по-добре близнаците да бъдат разделени помежду си в ежедневието. Например да са в различни класни стаи в училище или да бъдат заети с различни дейности.

 

Отделяйте достатъчно време за децата си. Отношението към всяко едно от тях трябва да бъде специално.

 

Снимки: Ed Yourdon, Klifton, NontrivialMatt, Kris Kesiak Photography Foter.com

Добави коментар