Белези на огладняване – кога да храня бебето?

Белези на огладняване – кога да храня бебето? Бебетата трябва да се хранят когато покажат че са гладни. Плачът е късен индикатор на глада – кърменето е много по-лесно и за майката, и за бебето, ако майката успява да разпознае по-ранните белези на глада.

 

Общите белези на огладняването при бебетата включват:

 

Ранни

*   Мляскане или облизване на устните

*   Отваряне и затваряне на устата

*   Смучене на устни, език, ръце, пръсти на ръцете и краката, играчки и дрехи

 

Активни 

*   Въртене и търсене по гърдите на който го носи, опитва се да  заеме позиция за кърмене като или ляга назад, или ви дърпа за дрехите

*   Непрекъснато извиване и гърчене

*   Удря ви по ръката или гърдите многократно

*   Сърди се и пъшка или диша тежко

 

Късни     

*  Тревожно въртене на главата от едната на другата страна

*  Плач

 

Най-често задавани въпроси:

 

Моето новородено иска да спи през цялото време! Трябва ли да го будя, за да кърмя?

 

Да, ако не се събужда само.

Много новородени са доста сънливи в първите дни или седмици и може да не показват знаци на глад толкова често, колкото всъщност трябва да ядат. Новородените трябва да се кърмят всеки път щом покажат глад, но не по-нарядко от всеки 2 часа през деня и поне веднъж през нощта. Веднъж щом бебето започне да наддава стабилно (поне 120-130 гр. седмично за бебета под 4 месеца), може да спрете да будите бебето, за да го кърмите и го оставете само да си определи режима.

 

"Бебето ми точно започна да спи по-дълго през нощта. Трябва ли да го будя за да го кърмя?"

 

Ако бебето ви е по-малко от 4 седмици, добре е да го будите поне веднъж на 4-5 часа през нощта, за да го кърмите, ако не се буди само. Ако детето ви е по-голямо от 4 седмици, можете да го оставите да спи колкото иска през нощта, при условие че пишка, пълни памперса и наддава в необходимите граници. 

 

 

Белези на огладняването

"Бебето ми често си смуче ръцете. Това винаги ли значи че е гладно?"

 

След периода на новородено, смученето на ръцете не е достоверен белег, че е гладно. Започвайки от около 6-8 седмици, бебето ще започне да придобива по-голям контрол над ръцете си и скоро ще започне да изследва ръцете и всичко останало използвайки устата си. Много често срещано при бебетата е смученето на ръце и когато венците станат чувствителни, при подготовката за поникването на зъбите. Симптомите на поникването на зъби могат да се появят понякога седмици и дори месеци преди да се появи първия зъб.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимки: Dynamite Imagery Freedigitalphotos.net

 

Добави коментар