Безпокойството на бъдещите татковци

Има добра причина повечето книги за бременни, списания и дори телевизионни предавания да са насочени към жени. Те са тези, които ще носят бебето. Но бременността също може да бъде трансформиращо преживяване и за бащите, които очакват бебе. Перспективата за бъдещите бащи може да генерира силни чувства, включително радост, вълнение и понякога безпокойство.

 

Идентификация

 

Безпокойството на бъдещите татковци може да бъде в много форми. Когато безпокойството е леко, то може да се пробуди като нощни притеснения за финансовите предизвикателства от нарастващото семейство или притеснения за здравето на бъдещата майка и бебето. В по-тежките случаи, бащиното безпокойство може да се изрази като състояние наречено Couvades syndrome – т.е. да изпита симптомите на бременността (наддаване на тегло, гадене, болки в гърба).

 

мъж, бременност, дете

 

Причини

 

Няколко фактора причиняват безпокойството при бъдещите бащи. Някои учени смятат, че собственото детство на мъжете играе значителна роля. В проучването, което изледва ефектите на бременността при 152 двойки, мъже които са имали много силни или много дистанцирани връзки с техните родители са по-малко склонни да се безпокоят от бащинството. Не е изненадващо, че мъже, които са вярвали, че техните бащи са свършили добра работа като родители, се чувствали по-уверени и по-малко тревожни за собствените им умения.

 

Четете още: 5 неща, които бъдещия татко трябва да направи за бременната си жена

 

Ефекти

 

Мъже, които се безпокоят преди бременността могат да бъдат по-склонни към депресия след като детето им се роди, което може да е сериозен проблем. Безпокойството на бъдещите бащи или депресия увеличава риска от емоционални проблеми при детето. Безпокойството също може да увеличи риска за следродилна депресия на майката.

 

мъж, баща, бременност

 

Превенция и решение

 

Най-доброто нещо, което бъдещите бащи могат да направят е да потушат тяхното безпокойство, като търсят подкрепа от други бъдещи бащи. Препоръчва се бъдещите татковци да участват в процеса на бременността, като посещават пренатални класове и придружават майката при посещенията и при лекаря.

 

Четете още: Страховете на мъжете, които ще стават бащи

 

Експертното прозрение

 

Бъдещите майки могат да се вглъбят изцяло в себе си по време на бременността, което може да направи нещата още по-трудни за тревожните татковци. Бременните могат да бъдат вглъбени в собствените си преживявания, като в това време те дори могат да не забележат притесненията на бъдещите бащи. Вашият партньор може да бъде дестабилизиран, ако му излеете собствените си тревоги вместо да го подкрепите. Това не означава, че не трябва да търсите партньорката си за подкрепа, но не се изненадвайте, ако тя не може да ви даде вида на емоционалната подкрепа, която бихте очаквали в друга ситуация. 

 

Снимки: Bcnphotography, Emery Co Photo Foter

Добави коментар