Безплатни консултации от няколко болници за Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета – заболяване, характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар в организма. То се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са:

 

  • Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин
  • Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона
  • Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

 

С изключение на гестационния, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано.

 

Правилното хранене, физическата активност, социалната подкрепа, редовното следене на кръвната захар и инсулина, както и контролирането на другите перорални лекарства, са от ключово значение за здравето и качеството на живот на болните от диабет.

 

На 14 ноември 2019 г., Световен ден за борба с диабета, в The Mall на ниво -2, лекар специалист и диабетна сестра от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще извършват измерване на кръвната захар с индивидуална система за мониторинг (глюкомер) и ще дават кратки консултации за всички заинтересовани.

 

Университетска болница „Софиямед“ и Клиниката по ендокринология и болести на обмяната организира безплатен скрининг за ранна диагностика на Захарен диабет при бременни жени. Инициативата е част от дългосрочната стратегия на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ Софиямед, а именно да информира, да обучава и да полага усилия за ранно откриване на ендокринни нарушения при бременни жени и особенно тези, които са в риск от диабет или заболявания на щитовидната жлеза.

 

Университетска болница „Софиямед“ кани всички бременни дами да се включат в скрининг за ранно откриване на Захарен диабет чрез обременяване с глюкоза на гладно. Ще бъде извършено допълнително и безплатно изследване на хормони на щитовидна жлеза и ехография, както и на нивото на витамин Д.

 

Изследванията ще се проведат на 14-ти ноември от 8:00ч. в БЛОК 2 на УМБАЛ „Софиямед“, ул.“Димитър Моллов“ 10, IVти етаж. Необходимо е предварително записване на тел. +359 888 49 28 66.

 

Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД също ще провежда безплатни прегледи на диабетици и хора с наднормено тегло.

 

Прегледите започват от 14 ноември и продължат до 30 ноември. Ще се провеждат в Лекарски кабинет на ет. 7, база „Запад“ от 12 ч. до 14 ч. Необходимо е предварително записване на тел. +359 879 885 411.

 

Специалистите от отделението по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще извършват безплатни прегледи за диабет на 13, 14 и 15 ноември 2019 г. след записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4917. Безвъзмездните консултации са предназначени за пациенти с диагностициран диабет и включват изследване на кръвна захар или гликиран хемоглобин.

 

На 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, от 09.00 до 14.00 часа, във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА) лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол.

 

Всеки желаещ да получи консултация със специалистите може да го направи без предварително записване.

Добави коментар