Безопасно каране на колело – част 1

Карането на колело е един чудесен начин детето ви да се упражнява и да се забавлява на свеж въздух. Разбира се, можете да споделите това време заедно! Преди да се впуснете в забавата обаче, трябва да помислите за един много важен фактор – безопасността на детето ви. Ето и няколко насоки в тази посока:

 

Каска

 

Използването на каска за велосипед трябва да е задължителна част от карането на колело, независимо дали детето ви кара за кратко, с помощни колела или вече е опитно.

 

Причината за това е, че много произшествия с колелото, включват наранявания на главата. Една подобна катастрофа може да доведе до леки наранявания, трайно увреждане на мозъка, а в някои случаи да се окаже дори фатална. Повече, отколкото предполагате, деца, получават сериозни наранявания при произшествия с колелото. Голяма част от тези наранявания могат да бъдат предотвратени с помощта на каска.

 

За да предпазите себе си и детето си от наранявания на главата, уверете се, че винаги използвате каски, когато карате колело и че каските ви винаги са поставени правилно и са достатъчно надеждни.

 

Ето и няколко неща, които трябва да имате предвид, когато купувате каска за колело:

 

Изберете каска в ярък или флуоресцентен цвят, която е видима за шофьорите и останалите велосипедисти.

Изберете каска, която е добре вентилирана.

Изберете каска, която отговаря на стандартите за безопасност. Хубаво е каската да е предварително тествана от компанията производител.

Уверете се, че каската на детето ви е точният размер и е правилно регулирана.

 

Можете да потърсите информация във връзка с избора на каска и нейното правилно регулиране във всеки магазин, в който се продават велосипеди. Това е много важно, тъй като и най-надеждната каска няма да изпълни достатъчно добре функцията си при произшествие, ако не е правилно регулирана.

 

Четете още: 3 тайни на щастливите деца

 

Когато детето ви носи каска, каишките трябва да са стегнати. Освен това имайте предвид, че то не трябва да носи друга шапка под каската. Не забравяйте, че каските за колело не са вечни и определено трябва да ги подновявате, когато вече не са годни за употреба, тъй като губят способността си да поемат удара, след като се амортизират.

 

Подменете каската, ако детето ви падне и я удари в твърда повърхност – при такава ситуация по нея могат да се появят микропукнатини и да не успее да поеме удара при ново падане.

 

Има каски, които могат да се използват и за други дейности, но като цяло изберете такава, която е подходяща именно за каране на колело. Повечето каски са направени за конкретна дейност, например за каране на ролери, скейтборд и т.н.

 

Когато децата ви са на детска площадка или се катерят на дърво, не трябва да носят каска, тъй като има опасност лентата за брадичката да ги задуши по време на подобна дейност.

 

Безопасно облекло

 

Дрехите, които децата ви носят докато карат колело също са от голямо значение, когато става дума за тяхната безопасност. Ето и какво трябва да имате предвид, относно облеклото на своя малчуган:

 

Изберете флуоресцентни дрехи или такива с ярки цветове, с които децата ви да бъдат видими за останалите участници в движението. Тези цветове са по-видими дори от белите нюанси. Избягвайте тъмни дрехи, особено когато детето ви кара колело рано сутрин или привечер.

 

Осигурете на детето си светлоотразител. Може да се спрете на светлоотразителна лента или жилетка. Така то ще е още по-видимо за околните.

 

Четете още: 5 причини децата да спрат да спортуват – част 1

 

Заменете дебелите дрехи с леки такива, за да избегнете прегряване, тъй като карането на колело е активна физическа дейност.

 

Крачолите на панталоните не бива да са прекалено свободни или широки, тъй като могат да се закачат във веригата по време на карането на велосипед и да станат причина за произшествие и загуба на управление.

 

В случай, че детето ви носи раница, докато кара колело, уверете се, че каишките ѝ са стегнати и не могат да се заплетат в спиците на велосипеда. Освен това, раницата трябва да е възможно най-лека.

 

Изберете за детето си обувки, които са удобни за педалите на колелото. Обувките на ток и джапанките, могат да създадат голям проблем по време на карането. Децата никога не трябва да карат колело боси. Гуменките и маратонките са добър избор.

 

Продължава на: Безопасно каране на колело – част 2

Добави коментар