Безопасност за децата на слънце. Фототипове детска кожа.

Слънцето обогатява детския организъм с витамин D, тонизира централната нервна система, укрепва имунитета, подобрява кръвообращението и стимулира жлезите с вътрешна секреция. Но кожата на детето може да стане беззащитна жертва на ултравиолетовата светлина. Безопасността за детето на слънце – това е задача пред всеки родител, независимо от това къде се намира неговото дете през лятото.

 

Детската кожа и слънцето

 

Детската кожа е крайно чувствителна към влиянието на ултравиолетовата светлина. Нейните защитни външни слоеве не се справят самостоятелно. Синтеза на пигмент, който защитава кожата от изгаряне, облъчване и води до получаване на тен, като процес в детския организъм не е завършен. Става въпрос за пигмента меланин. Следва да се има предвид, че на кожата въздействат два типа слънчеви лъчи: тип А и тип В. Лъчите от тип А проникват дълбоко, като не оставят външни признаци, но променят химичния състав на клетките. Именно на този тип лъчи се дължат луничките, пигментните петна, доброкачествените и злокачествените образувания. За разлика от тях, прекомерната доза от лъчи тип В могат и да доведат до кожни повърхностни изгаряния.

 

Педиатрите препоръчват децата до 3 годишна възраст да не бъдат излагани на пряка слънчева светлина. За ползотворно и безопасно излагане на слънце са достатъчни игрите в неактивните часове, на сянка, в дишащи натурални, светли дрехи (памук, лен), при използване на слънцезащитна щапка или кърпа. Върху детето трябва да попада само разсеяна, непряка слънчева светлина.

 

Дори и след навършване на 3 годишна възраст, защитата на детето не следва да се намалява. Нужно да избягвате разходки в активните часове (11:00-16:00)! Дори и в утринните и следобедните часове трябва да се избягва престоя под пряка слънчева светлина за повече от 10-15 минути. Слънцезащитните средства и кремове могат да предпазят детския организъм за не повече от 1 час.

 

бебе, дете, защита, слънце

 

Слънцезащитни средства

 

Слънцезащитните средства неутрализират ултравиолетовото излъчване благодарение на своя състав. Те са два типа:

 

 – органични (химически) – могат да правокират алергия, но за сметка на това са устойчиви и на тяхната защита от слънцето водата не влияе;

 – минерални (физически)- напълно базвредни за детския организъм, но по-неустойчиви;

 

Внимателно се запознайте със състава ва слънцезащитния крем или спрей! В неговия състав не трябва да се съдържат консерванти или спирт, допустими са единствено цинков оксид и титаниев диоксид!

 

Слънцезащитните средства започват своето действие в рамките на половин  час след тяхното нанасяне.  Използването им е препоръчително дори в сумрачни и облачни дни. След плаж и изкъпване, нанасяйте на детската кожа овлажняващ крем.

 

За морския плаж SPF-фактора трябва да бъде в рамките на 40-50. След това, на слънцеустойчивите фототипове детска кожа може да се приложи и SPF 30. За градското слънце или това на село е достатъчен и SPF 20. На деца, страдащи от някои заболявания, може да се прилага слънцезащитен крем само след консултация с лекар.

 

В летниже жеги задължително давайте на детето повече чиста, негазирана вода- с поне 300мл. над обичайната му дневна норма.

 

Фототипове детска кожа

 

1 фототип – наситено сини очи, рижа коса, прозрачно-светла кожа – противопоказен е всякакъв загар и тен;

 

2 фототип- зелени, сиви или светлосини очи, русоляви коси, светла кожа без естествена защита от слънцето – на открито слънце е допустим престой само за напродължително време, в условия, близки до мястото на живеене;

 

3 фототип (най-разпространен у нас) – кафяви или лешникови очи, светло-кестеняви или тъмно руси коси, кожата е неутрална – нито тъмна, нито светла – от време на време може да се поседи на плажа при използване на слънцезащитни средства;

 

4 фототип – тъмни очи, черна или тъмно – кестенява коса, мургава кожа – допустим е продължителен престой на слънце, но при използване на слънцезащитен крем, макар и с невисок SPF-фактор;

 

5 фототип – деца от негроидната раса;

 

бебе, дете, защита, слънце

 

Нарушена безопасност

 

В случай на нарушаване на правилата за безопасност, при децата могат да се появят следните сериозни последствия:

 

 – понижаване на имунитета вследствие превишаване на лимита за престой на слънце – възможни са и кожни заболявания, чиято поява е обусловена генетично;

 

 -изостряне на дерматити – херпес, гъбични кожни инфекции, вирусни кожни инфекции, атипичен дерматит;

 

 -кожни изгаряния, които в последствие могат да провокират развитието на злокачествени образувания;

 

 -обезводняване на организма поради повишеното отделяне на влага (следва да се има предвид, че детския организъм се обезводнява много бързо), с последващо нарушение в терморегулацията;

 

 -влошаване на характеристиките на кожата – снижаване на еластичността и влажността, болки и „опъване” при движение;

 

Не подценявайте рисковете от продължителното пребиваване през лятото на открито, защото слънчевите игри и доброто настроение лесно и неусетно могат да бъдат заменени от сериозни здравословни проблеми!

 

Безопасни слънчеви дни за цялото семейство!

 

По материали от руски сайтове: Превод и обработка – Ростислав Райчев

Снимка: stockimages, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net
 

Добави коментар