слънце, изгаряне, кожа, слънцезащитен крем

Безопасност в летните жеги – част 2

Продължава от: Безопасност в летните жеги – част 1

 

Слънчеви изгаряния

 

Всеки, който е прекарвал дълъг ден на плажа, под лъчите на лятното слънце, вероятно е запознат със слънчевите изгаряния. Слънцето буквално изгаря кожата, посредством ултравиолетовите си лъчи.

 

• Как да познаете слънчевото изгаряне?

 

Изгарянето от слънцето се разпознава лесно. Кожата става силно зачервена в зоните, които са били изложени на слънце. Освен това, в тези зони кожата е болезнена и гореща на допир. Друг симптом може да е появата на мехури там, където изгарянето е най-тежко. При хората с по-светла кожа са рискът от слънчеви изгаряния е повишен.

 

слънце, изгаряне, кожа, слънцезащитен крем

 

• Как да се предпазим?

 

Ако ви предстои да се излагате на слънце, винаги използвайте слънцезащитен продукт. Най-добре е да го нанесете 15-30 мин. преди да излезете на слънце. За най-добра защита, използвайте крем със SPF 15 или по-висок, който има както UVA, така и UVB защита, за да предпази кожата ви от изгарящите лъчи на слънцето. Двата вида лъчи се свързват с развитието на меланома.

 

Ако планирате да сте активни, да плувате в басейн или море, уверете се, че използвате продукт, който е водоустойчив и нанасяйте отново на всеки 3 ч. или след излизане от водата.

 

Четете още: Слънцето – полезно или коварно за кожата

 

Не забравяйте да защитите лицето и ушите си от слънцето. Ако кожата ви е по-бяла, използвайте слънцезащитен продукт с по-висок фактор.

 

слънце, изгаряне, кожа, слънцезащитен крем

 

• Лечение

 

За слънчево изгаряне можете да използвате няколко различни средства. За да облекчите болката от изгарянето, можете да приемете аспирин или ибупрофен. Действието им е по-силно ако ги приемете веднага, след като изгорите.

 

Нанесете на изгорените зони гел от алое вера. Той ще охлади и успокои кожата, докато болката намалее. Освен това ще помогне за по-бързото ѝ заздравяване. Гелът образува защитен слой върху кожата, който запечатва влагата и предотвратява дехидратацията.

 

Четете още: Червени пъпки по кожата след слънце

 

За леко слънчево изгаряне, можете да нанасяте върху кожата студено кисело мляко или зехтин.

 

Ако сте получили слънчево изгаряне, избягвайте търкането или бръсненето на кожата, тъй като те допълнително ще я раздразнят и наранят. Разбира се, стойте далеч от слънцето, докато не се възстановите. 

Добави коментар