Безопасност във водата за деца и тийнейджъри – част 1

Какво е общото между сърфинга, карането на водни ски, плуването и ловенето на риба? Всички те са забавни и се правят около или във водата. Освен това са чудесен начин да се охладите по време на летните жеги. Прегледайте нашите съвети преди да се насочите към водата.

 

Какво да правите и какво – не?

 

• Научете се да плувате. Трябва да можете да плувате добре, ако искате да си изкарате страхотно, докато изпробвате различни водни забавления (като каране на водни ски или рафтинг, например).

 

• Не ходете сами. Дори да сте добри плувци, никога не се знае дали няма да изпаднете в ситуация, в която ще имате нужда от помощ.

 

• Познавайте и спазвайте границите си. Не прекалявайте с нищо – с умората, със студа, с риска, със слънцето, с трудностите.

 

• Плувайте само на места, на които има спасител и не пренебрегвайте предупредителните знаци.

 

вода, плува, течение, опасност

 

• Винаги носете спасителна жилетка когато гребете с лодка, карате водни ски, джет или по време на рафтинг.

 

• Следете теченията – те могат да се променят много бързо. Ако попаднете в силно течение, не се опитвайте да се борите с него. Плувайте успоредно на брега, докато се измъкнете от течението. Теченията стават непредвидими в близост до кейовете и дигите и могат да ви съборят и завлекат. Ако усетите, че течението е толкова силно, че когато плувате, оставате на едно място, побързайте да излезете на плитко място. Научете се да разпознавате и следете знаците за опасност във водата – вода, която е с по-различен цвят, насечена, има пяна или която влачи много различни парчета от неща.

 

Четете още: Как да се научите да плувате?

 

• Следете времето. Съберете си нещата и напуснете плажа, ако забележите черни облаци или светкавици.

 

• Не блъскайте и не натискайте своите приятели под водата. Това лесно може да излезе от контрол и да доведе до негативни последици.

 

• Не скачайте в плитка вода. Ако не знаете колко е дълбоко – не скачайте. Водата може да пречупи образа и да ви се струва по-дълбоко, отколкото е.

 

вода, плува, течение, опасност

 

• Не плувайте прекалено навътре. Поглеждайте дали не сте се отдалечили прекалено много и проверявайте често дали все още достигате.

 

Не предизвиквайте Майката Природа

 

Дори да сте изключително добри плувци, нещата могат да излязат от контрол и да изпаднете в беда. Следете дали водата е чиста, защото замърсената вода може да ви разболее. И дори да е чиста – избягвайте да поглъщате вода.

 

Четете още: Безопасност във водата

 

Също така, за да избегнете проблеми, е добре да се пазите от водните растения и животни. Чували сте за медузи, нали?

 

И последно – щом сте навън е необходимо да се защитавате от слънцето. Слънчевите лъчи се отразяват от водата, поради тази причина е изключително лесно да изгорите. Затова не пропускайте да се намажете със слънцезащитен продукт.

 

Продължава на: Безопасност във водата за деца и тийнейджъри – част 1

 

Снимки: Hypnotica Studios Infinite, jonrawlinson, Alba Soler Photography Foter.com

Добави коментар