Безопасни ли са за ядене великденските яйца?

Сигурно не веднъж сте се замисляли дали боядисаните великденски яйца са безопасни за вашето здраве и това на близките ви. Отговорът е „Да – безопасни са“, ако са спазени следните условия:

 

Безопасна ли е боята?

 

Повечето бои, предназначени за великденските яйца, са напълно безопасни. За всеки случай, не забравяйте да проверите опаковката. Боите, особено в детските комплекти, принципно са изцяло на растителна основа.

 

Въпреки това, някои бои са предназначени единствено за яйца, които ще бъдат използвани за декорация, а не за консумация. Ако използвате такива бои, не е препоръчително да ги ядете. Имайте предвид, че някои от цветовете често достигат и до яйцето през черупката. Ако използвате сладкарски бои (като за фондан например), те са ядливи и безопасни за здравето ви.

 

яйца, великден, боя, безопасност

 

Поставихте ли яйцата в хладилника в рамките на 2 часа след боядисване?

 

Бактериите нарастват най-много на температура между 4° и 60° С. Два часа след боядисването, бактериите могат да са достатъчно много, че да предизвикат някакво заболяване или леко хранително натравяне.

 

Добре е след като боядисате яйцата да ги сложите в хладилник. Ако сте решили да скриете яйцата и децата да ги търсят, след като ги намерят, отново ги сложете в хладилника.

 

Четете още: 16 начина да боядисате яйцата – част 1

 

Търсенето на яйцата

 

Ако искате да организирате търсене на яйца за децата си, имайте предвид, че навън яйцата влизат в контакт с животинска тор, пестициди и други замърсители. Затова не е препоръчително да се ядат след това, особено от деца.

 

Като алтернатива, можете да организирате забавата на закрито, ако разполагате с достатъчно пространство за целта. Можете да скриете бонбони вместо яйца или пък да сложите яйцата в малки торбички. Съветваме ви да си запишете къде и колко яйца сте скрили, за да не се окажете насред миризлива заплаха след месец, два.

 

яйца, великден, боя, безопасност

 

Ами ръцете?

 

Ръцете трябва да се измиват преди всяко хранене, не само преди боядисването и яденето на великденските яйца. Имайте предвид, че черупките на яйцата са порести, така че не разчитайте те да предпазят белтъка и жълтъка от замърсяване. Не забравяйте, че поради същата причина боята за яйца трябва да е безопасна и ядлива.

 

Четете още: 5 теории за великденските яйца

 

Колко време няма да се развалят твърдо сварените яйца?

 

Твърдо сварените яйца не издържат толкова, колкото суровите. Съхранявайте ги в хладилник и ги обелете едва тогава, когато смятате да ги ядете. В рамките на 1 седмица те ще са съвсем годни за консумация, но не повече.

 

Снимки: maxmaria, anastasianstey, RichardBH Foter.com

Добави коментар