сауна, гореща вана, бременност, температура

Безопасни ли са горещите вани и сауните по време на бременността?

Може би горещите вани и сауните са били любимият ви начин да се отпуснете и да се освободите от напрежението? По време на бременността, обаче, трябва да внимавате с тях. Накисването в топлата вода сигурно ви изглежда идеалния начин да успокоите болките, получаващи се в следствие от бременността, но както джакузито, така и сауната могат да са опасни.

 

На първо място бременните жени са изложени на повишен риск от дехидратация, виене на свят и ниско кръвно на лягане. Тези проблеми могат да се засилят изключително много от високите температури.

 

На второ място всяко нещо, което повишава телесната ви температура над 38.9°С поставя вашето бебче в риск, особено през първите месеци от бременността, когато тялото и мозъкът му се развиват. Излагането на високи температури може да увеличи и риска от спина бифида – усложнение, при което невралната тръба на гръбнака на бебето не се затваря напълно.

 

сауна, гореща вана, бременност, температура

 

Най-добре е напълно да изключите сауните, парните бани и горещите вани, докато лекарят ви не даде зелена светлина след раждането. В случай, че сте абсолютно пристрастени и не можете да устоите, вземете мерки за безопасност, за да намалите риска от увреждане на бебчето ви:

 

• Повечето парни бани са настроени да поддържат температура около 40°С. Регулирайте тази температура и я направете около 36°С – 36,6°С. Дръжте термометър във водата, за да се уверите, че температурата не се променя.

 

Четете още: 10 неща, които бременните жени трябва да избягват

 

• Не прекарвайте прекалено много време в сауната или парната баня. Максимумът, към който трябва да се стремите е 10 мин., но е по-добре да оставате в сауната дори и по-малко.

 

• Обърнете внимание на признаците на прегряване, като световъртеж, избиване на студена пот или обилно изпотяване.

 

сауна, гореща вана, бременност, температура

 

В случай, че вече сте посетили сауната, нямате повод за безпокойство. Повечето жени излизат преди телесната им температура да достигне 38.9°С, защото топлината става твърде неприятна, така че вероятно и вие сте направили същото. Ако все пак се притеснявате, консултирайте се със своя лекар. Той може да ви прегледа с ултразвук, за да се увери, че всичко е наред с развитието на бебето.

 

Четете още: Какво представлява ароматерапията?

 

По време на бременността е най-добре да се придържате към топлата вана (топла, не гореща!). При нея по-голяма част от тялото ви остава извън водата, затова е по-малко вероятно да прегреете. Добавете малко пяна за вана, ароматизирана свещ и изпратете напрежението в канала!

 

Снимки: thomaswanhoff, Porto Bay Trade, Reinis Traidas Foter.com

Добави коментар