Безопасен секс в 4 стъпки

Сигурно всеки е чувал от свои приятели, че след като жената е минала на противозачатъчни, вече няма нужда да използва презервативи. Проблемът е, че противозачатъчните не предпазват от полово предавани болести. Освен това, ако не се пият по посочената схема, могат да доведат до нежелана бременност.

 

Двойни проблеми

 

Според проучване, проведено в Северна Калифорния (http://www.jahonline.org/article/S1054-139X(12)00318-7/abstract) много млади жени на възраст между 15 и 24 г. имат проблем с едновременното използване на презервативи и противозачатъчни.

 

Проучването е проследило 1 000 млади жени, които започват нов хормонален метод за контрол на раждаемостта. Започвайки проучването, 36% от тях използват презервативи редовно, а 5% използват едновременно презервативи и противозачатъчни.

 

безопасен секс, презервативи, половопредавани болести, противозачатъчни

 

В началото, стартирането на новия метод за контрацепция е подтикнало жените да използват комбиниран метод. С течение на времето, обаче, те започват да спират употребата на презервативите или противозачатъчните, а в някои случаи – и двата метода. В рамките на 1 г. повечето все още се тревожат дали ще забременеят или дали ще се заразят с полово предавана болест, но въпреки това не използват никакъв метод за контрацепция.

 

Много хора не използват никакви предпазни методи. Рисковете обаче не са за пренебрегване:

• Шансът за заразяване с полово предавана болест, като хламидия и гонореа е 1 към 30 при жените на възраст между 15-24 г.

• Шансът за забременяване по всяко време на месечния цикъл  е 1 към 20, а в дните около овулацията – 1 към 4.

 

Какво можете да направите?

 

1. Говорете за презервативи

 

Говорете с партньора си, с близките си, с приятелите си – с всеки, който ще ви изслуша. Ако партньорът ви не иска да използва презервативи, разберете защо. Може да успеете да решите проблема, като пробвате различни видове, направени от различни материали, с различна дебелина и т.н.

 

Четете още: План Б- спешна контрацепция

 

Можете да вземете със себе си партньора си при следващия преглед при гинеколог. Говорете по темата за предпазването от полово предавани болести и бременност. Въпреки че си вярвате напълно, че имате интимни контакти само един с друг, проявата на някои заболявания може да отнеме време. Това значи, че инфекция от миналото може да се прояви сега. Използването на презервативи по време на секс е единственият начин да намалите риска от инфекция.

 

безопасен секс, презервативи, половопредавани болести, противозачатъчни

 

2. Открийте подходящия метод за вас

 

Опитайте с различни методи за контрацепция и вижте кой работи най-добре за вас и се вписва в начина ви на живот. Гинекологът ви може да ви информира за различните варианти,  така че да сте сигурни, че сте защитени по правилния начин.

 

3. Продължете да използвате презервативи

 

Ако започнете да взимате противозачатъчни или да използвате друг метод за контрол на раждаемостта, не спирайте да използвате презервативи. Само те могат да ви предпазят от полово предавани болести. Можете да изхвърлите презервативите ако сте в моногамна връзка повече от 6 м. и сте се изследвали за полово предавани болести.

 

Четете още: Алергия към презервативи 

 

4. Не спирайте противозачатъчните, ако не сте говорили с вашия лекар и нямате резервен план

 

Това е момент, в който много жени се провалят. Започват да използват противозачатъчни, спират презервативите, след това забравят да вземат хапче, след това започват да пропускат хапчетата. Това се случва толкова често, че решават да ги спрат, но не започват да използват презервативи отново.

 

безопасен секс, презервативи, половопредавани болести, противозачатъчни

 

Посъветвайте се със своя лекар, за да не оставате незащитени. Ако имате въпроси и притеснения, ако смятате, че противозачатъчните не са вашия метод, говорете с лекар – не взимайте самоцелни решения. Страничните ефекти често могат да бъдат контролирани или да изчезнат с времето. Ако това не се случи, можете да използвате друг вид противозачатъчни.

 

Използването на презервативи е препоръчително, особено когато спирате противозачатъчните. Те не само ще ви предпазят от бременност, но и от възможни сериозни инфекции.

 

Снимки: VasiRed Bull 2013, Lotus Carroll, Hi! Rorro, fisserman Foter.com

Добави коментар