Бебе – хранене и грижа за първите зъбки

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Добре е да се знае, че храненето играе много важна роля за здравето на зъбите на детето. Изграждането на здравословни хранителни навици в началото на живота на всяко дете ще допринесе за красиви и здрави зъби, когато порасне. Едно скорошно проучване сочи, че разпространението на кариеса при 6-годишните се увеличава.
Какво е добре да яде вашето бебе?


Всъщност увеличеното разпространение на кариеса е свързано с некачествените и неправилни хранителните навици, свързани с по-голямата честота на консумация на захар, преработени храни и напитки. Насърчаването на здравословното хранене и пиене на вода при бебета и малките деца са най-добрите начини за профилактика и осигуряване на спокойно бъдеще на вашите подрастващи.


Неприятен факт е, че веднага след като се появи първият зъб на бебето, той вече може да бъде изложен на риск от кариес. Развитието на такова заболяване в този ранен период от 0-3 години е известен като кариес на ранното детство. Ако не искате и вашето дете да страда от това тежко заболяване, опитайте се да следвате следните препоръки:

 

стволови клетки, зъбчета


    – Не се опитвайте да успокоявате своето бебе с подсладено мляко, безалкохолна напитка или плодов сок. Бактериите в устната кухина смилат захарта от тези напитки и атакуват зъбите като постепенно унищожават емайла и другите зъбни тъкани.

 

    – Опитайте се да не позволявате на детето си да се приспива или просто да носи в леглото си бутилка със сладка течност или други сладки продукти. Най-добре е вместо тях да му дадете чиста вода.


   – След като нахраните бебето си, независимо дали го кърмите или е на хуманизирано мляко, то веднага след това внимателно избършете зъбките му с мокра марличка или кърпа.

 
    – Ако бебето ви страда от сухота в устата (липса на слюнка) това го излага на по-голям риск от кариес. Консултирайте се с педиатър или зъболекар за това какво е добре да направите.


    – Започнете постепенно премахването на храненето с бутилка от около 12-месечна възраст и насърчете детето си да се научи да пие от чаша.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: Sura Nualpradid, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар