Бебешка ортопедия

Интервю с д-р Райчо Кехайов, Ортопед, заместник-началник на клиника по „Детска ортопедия” на Университетска специализирана болница по ортопедия „Проф. Б. Бойчев”

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): За какви симптоми на заболявания трябва да следим при децата?

 

Д-р Кехайов: В по-развитите страни има задължителен скринингов преглед при новороденото (първият месец след раждането на детето) и кърмачето (до първата година). През този период има два задължителни скринингови прегледа. Целенасочено се търси вродена луксация на тазобедрените стави.

 

Това би трябвало да се прави при всяко новородено дете и кърмаче от специалист ортопед със специализирана апаратура. Педиатърът може да посъветва родителите да заведат детето си при ортопед. За радост все по-малко са семействата, в които децата не са били прегледани в този период.

 

МТА: Как трябва да изглежда детската обувка?

 

Д-р Кехайов: Детската обувка трябва да е много мека, да се деформира в ръката ви. Трябва да е с грапава повърхност отдолу, за да намали риска от подхлъзване. Обувката има 3 задачи – да пази от нараняване, да топли през зимата и да се харесва на външен вид. Обувката няма роля да изгради формата на ходилото, но една неподходяща обувка може сериозно да попречи.

 

Четете още: Бебето не ме харесва – какво да правя?

 

Според едно голямо проучване, проведено от британци в Индия и проследяващо развитието на ходилата на над 2500 деца, проследявани в продължение на 10 г., децата, които поради социални причини са ходили боси, имат три пъти по-добре развити ходила като възрастни от децата, които са носили обувки.

 

Най-вероятно, ходилото, обуто с обувка, става по-лениво и склонно да се развива като плоско. Ортопедичната обувка има ролята само да създаде комфорт по време на ходене и нищо друго.

 

МТА: Как да подберем обувки за прохождащи деца? И отразяват ли се бебешките обувки на по-нататъшната походка на детето?

 

Д-р Кехайов: На същия принцип, който споменах по-рано. Освен това е хубаво децата да ходят и боси. Ако обувката не е подходяща и много твърда, ще има временен период, през който детето няма да ходи. В края на краищата майката природа е тази, която коригира нашите грешки.

 

МТА: Има ли някакви редки ортопедични заболявания в ортопедията при децата?

 

Четете още: 5 начина да имате здравословна връзка с вашето бебе

 

Д-р Кехайов: Има, разбира се. За съжаление така наречените редки заболявания в медицината много често са свързани с някакви генетични дефекти и включват засягане на опорно-двигателния апарат.

 

От гледна точка на хората, които не са лекари, може би тези заболявания са интересни, но за нас те са истинско предизвикателство, защото едно заболяване се лекува добре, когато то има рутинно поведение, колкото по-разпространен е даден проблем, толкова повече опит имаме в лечението му. За редките заболявания, ние всички се учим по света.

Добави коментар