Бебето ми не иска да яде зеленчуци

Ако бебето ви не иска да яде зеленчуци, това със сигурност може да направи храненията много трудни. Освен това може да се безпокоите, че бебето е лишено от важни витамини, минерали и хранителни вещества, необходими за доброто му здраве.

 

Съществуват различни тактики, чрез които можете да му помогнете да започне да харесва зеленчуците и чрез които да включите тези безценни витамини в диетата му. Ето как:

 

Варете зеленчуците в бульон

 

Опитайте да заместите водата, в която варите зеленчуците, с вкусен домашно приготвен пилешки или телешки бульон.

 

Добавете топинг

 

Добавете топинг на варените зеленчуци, независимо дали са нарязани на парченца или пюрирани. Много бебета оценяват високо тази малка разлика във вкуса. Можете да добавите настъргано сирене, чедър или кашкавал, но само в случай, че бебето ви е по-голямо – на 8-10 месеца. Дори тогава следете за алергична реакция.

 

Смесвайте зеленчуците с плодове

 

Може да не ви звучи особено вкусно, но много бебета харесват пюрираните си зеленчуци смесени с пюрирани плодове. Не забравяйте, че бебетата нямат представа как би трябвало да се съчетават храните. Всичко, което могат да преценят е дали им е вкусно или не.

 

Оставете го да се храни само

 

Ако бебчето ви вече е готово да се храни само, оставете пред него чиния със сварени зеленчуци още в началото на храненето. Тогава то ще е по-гладно и е по-вероятно да опита зеленчуците си.

 

„Скрийте“ зеленчуците в други ястия

 

Смесете пюрираните зеленчуци с любимия сос или супа на детето си. Така то дори няма да забележи допълнителните витамини, които приема.

 

Вижте още: Какво трябва да знаете за захранването?

 

Не преварявайте зеленчуците

 

При преваряване зеленчуците губят своята текстура, цвят и голяма част от полезните си вещества. За да помогнете на детето си да хареса зеленчуците, те трябва да изглеждат апетитно и привлекателно.

 

Добавете зеленчуци в печивата

 

Добър трик за по-големите бебета, е да промъкнете настъргана тиква или морков в домашно приготвени мъфини, кекс, кифлички и сладки.

 

Използвайте сладки картофи вместо обикновени

 

Когато правите картофено пюре на бебето си, използвайте сладки картофи вместо обикновени. Те имат отлични хранителни качества и са чудесен източник на бета-каротин.

 

Помислете как можете да овкусите зеленчуците

 

Само защото добавянето на сол в бебешката храна не е препоръчително, не означава, че зеленчуците трябва да са без никакви подправки. Можете да използвате чесън, някои ароматни билки и подправки, за да стане менюто на бебето ви по-апетитно и вкусно.

 

Вижте още: 3 рецепти за бебчо

 

Бъдете пример за детето си

 

Хапвайте зеленчуци пред бебето си и му показвайте каква наслада ви носи това. Вашият ентусиазъм може да бъде заразен и бебето ви просто да последва примера ви. Все пак вие сте неговият първи модел за подражание.

Добави коментар