Бебето ми е болно – кога да потърся лекар?

Имунната система на новороденото бебе не е толкова добре развита, колкото на по-голямото бебе, затова е необходимо да следите за симптоми на заболявания. При бебета, които са по-малки от 2 месеца, липсата на желание за кърмене, необходимостта да бъдат събудени за всяко хранене и температура, по-висока от 38 Co (мерена ректално), са симптоми за възможно заболяване.

 

Постоянната раздразнителност или апатия, повръщане или диария, също са причина да потърсите медицинска помощ. Малките бебета трябва да бъдат преглеждани винаги, когато подозирате, че са болни. Не трябва да им давате медикаменти или домашни средства за лечение, преди консултация с лекар.

 

Четете още: 10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

 

В първите седмици след раждането, ограничете броя посетители и роднини, които искат да подържат и целунат личицето или ръчичките на бебето ви. В първите 2 месеца от живота му, ограничете контактите му с външния свят и карайте посетителите да мият ръцете си преди да го докоснат.

 

Мерене на температура

 

Най-точният начин да премерите температурата на бебето е ректалният. Препоръчително е да използвате дигитален ректален термометър. Дигиталните термометри не са скъпи, безопастни са и са лесни за употреба.

 

Четете още: Вярно ли е, че хората трябва да си мият ръцете преди да посетят новороденото?

 

За да измерите температурата, поставете бебето с коремчето на долу върху равна повърхност или върху скута си. Използвайте вазелин като лубрикант. Внимателно поставете края на термометъра в ректума на около 1 см, но никога не го насилвайте. Задръжте бебето неподвижно и притиснете бузите, за да стабилизирате термометъра. Изчакайте сигнала, след което го махнете.

 

Какво означава висока температура?

 

Висока температура означава температура над:

38 Co мерена ректално.

37,8 Co орално (не е препоръчително за бебета).

37,2 Co мерена под мишницата. Имайте предвид, че температура, мерена на подмишницата е с около 50% точност.

Добави коментар