Мъж, баща, дете, майка, грижи

Бащите могат да бъдат грижовни колкото майките

Всички сме чували не еднократно твърдението, че майките имат специална връзка с детето си, която е несравнима и по-силна от останалите, включително от тази на бащата с детето, въпреки неговата роля в отглеждането му. Но дали това е така?

 

От резултатите от едно изследване, проведено в Университета в Орегон, може да се заключи, че мъжете всъщност могат да имат наистина много силна връзка със своите деца, особено ако майката отсъства.

 

При липса на майката поради някаква причина, като развод, смърт или неспособност да се грижи за детето, бащата може да поеме нейната роля. Тоест в допълнение към своята бащинска роля, той може да се справя и с ролята на майка. Това ни стимулира отново да помислим мястото, което се отрежда на таткото при отглеждането на детето, неговото възпитание, развитие и израстване като личност.

 

Мъж, баща, дете, майка, грижи

 

До голяма степен това изследване е в състояние да промени обществените и културните разбирания и да стимулира мъжете да полагат повече грижи за децата си още от тяхната бебешка възраст. В крайна сметка бащиния дълг към детето не свършва само с изкарването на пари.

 

В друго проучване учените сканират мозъците на родителите докато гледат видеоклипове, на които са те самите с децата си. По време на изследването е установено, че в мозъците на родителите се активират 2 области. Едната отговаря за емоциите, а другата – за умствената обработка.

 

Наблюдават се следните резултати: в мозъците на бащите, които твърдят, че полагат по-малко грижите за детето си, областите, които отговарят за емоциите се активират по-слабо.

 

Четете още: Грижите за бебе променят мъжкия мозък

 

При бащите, които са по-ангажирани в отглеждането на детето си обаче, реакциите са сходни с тези на майките. Интересното обаче е, че същевременно с това, при тях се запазва и критическото мислене, по-характерно за бащите по принцип. Това ни навежда към заключението, че тази група бащи изпълнява едновременно и ролята на баща, и ролята на майка.

 

Мъж, баща, дете, майка, грижи

 

Интересното е, че присъствието на майката, прави мозъка на бащата по-малко емоционално активен.

 

Тези изследвания имат потенциала да покажат всъщност колко важна роля играят бащите за възпитанието и отглеждането на детето.

 

Децата могат да усетят, когато ги лъжете или им спестявате подробности

 

Много възрастни трябва да признаят, че често спестяват истината на децата си, за да ги предпазят и да не ги травмират. Децата обаче могат да забележат тази типично родителска тактика и да започнат да разбират кога родителите им (а в някои случаи дори учителите им), умишлено им спестяват или не им дават информация.

 

Четете още: Връзката между баща и дъщеря

 

В много случаи децата се опитват сами да запълнят пропуските от спестената им информация. Всъщност определянето на кого можем да вярваме е важно умение, което трябва да се усвои в съвсем ранна възраст, но за жалост зависи много от външни хора.

 

Мъж, баща, дете, майка, грижи

 

Когато някой представя информация, човек научава нещо (възприема информацията), но освен това научава и за източника на тази информация, за човека. В случай, че информацията е пълна и ясна, той достига до извода, че може да се довери на този човек и в бъдеще.

Добави коментар