Басейни и гъбична инфекция

Гъбични инфекции са относително често срещани при жените. Те могат да бъдат предизвикани от стрес, промяна в хормоните, антибиотици или бременност. Ако плувате редовно и имате гъбична инфекция, може би се притеснявате за ефекта на посещенията в басейна върху нея.

 

Погрешни схващания за гъбичната инфекция

 

Не можете да предадете гъбична инфекция на други плувци. Гъбичните инфекции не са заразни. Въпреки това, ако партньора/партньорката ви има гъбична инфекция, евентуален сексуален контакт би я стимулирал да се развие.

 

Какво да правите ако имате гъбична инфекция?

 

Ако имате гъбична инфекция, след плуване задължително се подсушавайте добре. Мокрият бански стимулира растежа на гъбичките и обостря инфекцията.

 

гъбична инфекция, плуване, басейн, хлор, гъбички

 

Носете винаги един и същи бански костюм, защото инфекцията се развива в синтетичните тъкани. За предпочитане е да носите памучно бельо и по-свободни дрехи, защото това помага да поддържате вагиналната област суха, което съдейства да се преборите по-лесно с инфекцията.

 

Как ви влияе хлорът в басейните?

 

Вагиналната микрофлора е деликатна. Всичко, което променя pH (киселинността) на влагалището може да бъде източник на гъбична инфекция.

 

Четете още:  Предотвратима ли е бактериалната вагиноза?

 

Хлорът създава тежки условия в басейните, на които вие се излагате когато плувате. Ако изпитвате някакъв дикомфорт и се страхувате от гъбична инфекция, помислете дали плуването е разумно.

 

Гъбична инфекция и бременност

 

Плуването е препоръчително за бременните жени, защото не натоварва ставите и помага за намаляване на подуването на крайниците. Но по време на бременността много жени страдат от гъбични инфекции, които се развиват в резултат от промяната в хормоните.

 

гъбична инфекция, плуване, басейн, хлор, гъбички

 

Ако сте бременни и ходите на плуване, консултирайте се с лекаря си преди да започнете лечението на гъбичната инфекция. Не предприемайте лечение, преди да се консултирате с лекар.

 

Четете още: Какво е бяло течение?

 

Положителното влияние на плуването върху гъбичната инфекция

 

Ако имате гъбична инфекция, плуването може да има някои предимства. То е прекрасен начин да упражнявате цялото си тяло.

 

Редовните физически упражнения, например плуване, могат да помогнат в подсилването на резистентността към различни инфекции.

 

Снимки: Greg L. Photos, kagey_b, calvinfleming, Verónica Bautista Foter.com

Добави коментар