Бактериална инфекция при децата

Какво точно са бактериите? Всички бактерии ли са опасни? Бактериите също като вирусите ли са?

 

Специалистът отговаря: Много добър въпрос, защото в  медицината е установено, че много от болестите са вируси. Има основно три типа микроби, които заразяват хората: бактерии, вируси и плесени (гъбички). Нека се съсредоточим върху конкретния въпрос за бактериите. Те живеят като едноклетъчни организми (съставени са от една клетка). Всяка бактериална клетка има капацитет на живот, расте и се възпроизвежда. Бактериите се размножават чрез разделяне. С други думи, една бактериална клетка, ще се раздели на две, след това на четири, осем и т.н. Бактериите са малки и не могат да се видят с невъоръжено око. Така че „бактериалното семейство” се разраства и милионите индивидуални бактерии могат да се забележат само под микроскоп.

 

Има стотици различни видове бактерии. Някои от тях могат да причинят човешки и животински заболявания, докато други не водят до никакви болести, но предпазват от някой форми на инфекции. Бактериите причиняващи заболяване са известни като „патогенни”. Интересен е фактът, че някои бактерии могат да оцелеят при много ниска температура, но други се нуждаят от топли дори горещи темератури, за да живеят. Патогенните бактерии навлизат в организма по няколко начина: по въздушно какпов път, чрез храната и през кожата.

 

бактериална, инфекция, дете

 

В завизимост от типа бактерия и по начина, по който навлиза в тялото, различните инфекции могат да се появят в ушите, гърлото, синусите, стомаха, пикочните пътища, кръвта, костите, кожата и дори мозъка (менингит).

 

Четете още: Алергия към антибиотиците

 

Как бактерията причинява инфекция?

 

Това зависи от вида бактерия. Някои от тях причиняват инфекции просто като растат и живеят в определена част от тялото. Наличието на тези микроби задейства имунната система и тя атакува заразата. Тази реакция, известна като възпаление причинява зачервяване, подуване, топлина в областта на заразяването (кожна инфекция). При други обстоятелства, бактериите произвеждат токсични вещества, които всъщност влизат в тялото и предизвикват симптомите на болестта, вероятно в целия организъм.

 

бактериални инфекции, дете, здраве

 

Как бактериалните инфекции биват лекувани?

 

Най-добрият подход си остава превенцията. До момента, едно от най-важните постижения в областта на медицината са ваксините и имунизациите. Благодарение на развитието на специфични ваксини, заболявания като тетанус, коклюш, дифтерия са почти изчезнали. През последните 15 години са достъпни по-нови ваксини, които защитават от менингит, пневмония, костни и кожни инфекции. Друг важен напредък са антибиотиците, които също са спасили много животи.

 

Четете още: Имунната система – как да я подсилим

 

За да отговоря на последния въпрос: Да, има разлика между бактерии и вируси. Вирусите са много малки, в действителност, много по-малки от бактериите. Те инфектират чрез навлизане и размножаване във вътрешността на клетките в организма. По този начин унищожават клетките, като паразитират и се разпространяват. Подобно на бактерията са потогенни вируси. Въпреки това, разликата между бактерията и вирус не касае действието на антибиотика към тях.

 

Снимки: David Castillo Dominici, Sura Nualpradid FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар