бактериална вагиноза, инфекции, вагина

Бактериална вагиноза – част 2

Продължава от: Бактериална вагиноза – част 1

 

Усложнения

 

Бактериалната вагиноза обикновено не води до усложнения. В някои сравнително редки случаи, може да доведе до:

 

преждевременно раждане, както и риск от раждане на бебе с ниско тегло

 

полово предавани инфекции – бактериалната вагиноза прави жените по-податливи на полово предавани инфекции, включително ХИВ, вируса на херпес симплекс, хламидия и гонорея. В случай, че сте болни от ХИВ, бактериалната вагиноза увеличава шансовете ви да предадете вируса на своя партньор.

 

бактериална вагиноза, инфекции, вагина

 

бактериалната вагиноза увеличава риска от инфекция след гинекологична операция. Увеличен е рискът от следоперативни инфекции след процедури като хистеректомия или дилатация и кюретаж.

 

тазово възпалителна болест – бактериалната вагиноза понякога може да причини възпаление в тазовата област, засягащо матката и фалопиевите тръби. За жалост това може значително да увеличи риска от безплодие.

 

Диагноза

 

За да диагностицира бактериална вагиноза, лекарят ви вероятно ще премине през следните стъпки:

 

Четете още: 6 причини за болка във вагината

 

На първо място ще поиска да се запознае с вашата медицинска история – страдали ли сте преди от вагинални инфекции или полово предавани болести. Важно е да бъдете искрени с него.

 

След това ще извърши физически преглед. Той ще огледа вагината ви за признаци на инфекция. Докато ви преглежда с едната ръка, ще натиска корема ви с друга, с цел да провери тазовите органи за симптоми на заболяването.

 

бактериална вагиноза, инфекции, вагина

 

Вероятно ще вземе проба от вагиналният ви секрет, за да провери свръхрастежа на анаеробните бактерии във вагиналната флора.

 

Лекарят ви може да провери киселинността на вагината ви, като постави тестова лентичка за pH. Вагинално pH 4.5 или по-високо е симптом за бактериална вагиноза.

 

Четете още; Кога трябва да посетите гинеколога?

 

Важно!

 

За да ви постави точна диагноза лекарят ви, не трябва да се срамувате и притеснявате да отговаряте искрено на въпросите му. Освен това трябва стриктно да спазвате указанията му. В много от случаите няма да е необходимо сексуалният ви партньор също да се подлага на лечение. Имайте предвид обаче, че при хомосексуални двойки и двете жени трябва да се лекуват. Особено важно е бактериалната вагиноза при бременни жени да бъде лекувана, за да се сведе до минимум риска от преждевременно раждане.

Добави коментар