бактериална вагиноза, симптоми, бактерии, секс

Бактериална вагиноза – част 1

Бактериалната вагиноза е вид вагинално възпаление, което е причинено от прекомерното размножаване на бактерии, които естествено се откриват във влагалището. То нарушава баланса на вагиналната флора.

 

Жените в репродуктивна възраст имат най-висок риск от бактериална вагиноза, но това състояние може да се появи при жени на всички възрасти. Причината не е съвсем ясна, но незащитените полови актове или неправилната хигиена могат да увеличат риска.

 

Симптоми

 

Симптомите на бактериална вагиноза могат да включват:

фино сиво, бяло или зелено вагинално течение

необичайна миризма, като на риба, например

вагинален сърбеж

парене по време на уриниране

 

бактериална вагиноза, симптоми, бактерии, секс

 

Трябва да имате предвид, че при много жени бактериалната вагиноза протича без симптоми.

 

Кога да потърсите помощ от лекар?

 

Посетете лекар в случай, че:

 

забележите необичайно вагинално течение, каквото не сте имали никога преди, било то като цвят или мирис. В някои случаи може да се появи дори температура.

 

сте имали вагинална инфекция преди, но този път цветът и последователността на вагиналното течение изглеждат различно.

 

Четете още: Какви са причините за вагиналния дискомфорт?

 

имате няколко интимни партньора едновременно или се виждате с нов партньор. Понякога признаците и симптомите на полово предаваните инфекции са подобни на тези на бактериалната вагиноза.

 

сте опитвали самолечение за гъбична инфекция, но не е имало резултат и симптомите продължават.

 

бактериална вагиноза, симптоми, бактерии, секс

 

Причини

 

Бактериалната вагиноза, както споменахме по-рано, се появява в резултат от свръхрастеж на бактерии, които естествено се срещат във вагината. Обикновено добрите бактерии (лактобацили) превъзхождат лошите (анаероби). Ако обаче във вагината ви има твърде много анаеробни бактерии, те ще нарушат естествения баланс на микроорганизмите във вагината и това ще причини бактериална вагиноза.

 

Рискови фактори

 

Рисковите фактори за развитието на бактериална вагиноза могат да включват:

 

• Множество сексуални партньори

 

Един от рисковите фактори са множеството сексуални партньори или появата на нов сексуален партньор. Лекарите не разбират напълно връзката между половия живот и бактериалната вагиноза, но е факт, че този проблем е много по-често срещан при жени, които имат многобройни сексуални партньори или нов такъв. При хомосексуални жени, бактериалната вагиноза се появява по-често, в сравнение с хетеросексуалните такива.

 

Четете още: Предотвратима ли е бактериалната вагиноза?

 

• Вагинални душове

 

Вагиналните душове с вода и почистващ продукт, могат да нарушат естествения баланс на вагината. Това може да доведе до свръхрастеж на анаеробни бактерии и да предизвика бактериална вагиноза.

 

Влагалището се самопочиства и не е необходимо да му правите промивки. Освен това винаги избирайте продукт, създаден специално за интимна грижа, тъй като той е с различно pH и се грижи правилно за интимните ви зони.

 

бактериална вагиноза, симптоми, бактерии, секс

 

• Липса на лактобацили

 

При някои жени се наблюдава естествена липса на лактобацили. Ако вагината ви просто не произвежда достатъчно от добрите бактерии, е много по-вероятно да развиете бактериална вагиноза.

 

Продължава на: Бактериална вагиноза – част 2

Добави коментар