Атопичен дерматит (екзема)

Какво е това?

 

Детската екзема (известна още като атопичен дерматит) често се появява между 2 – 6 месеца като лош, сърбящ обрив, започвайки от лицето и се разспространява зад ухото към врата, тялото, ръцете и краката. Може да се образуват малки пъпки, пълни с течност, които се пукат и добавят и рани към симптомите. Екземата се изчиства в половината от случайте от 18 месечна възраст и обикновено става по-тежка при деца, които са над 3 годинки.

 

Какво го причинява?

 

Най-големият рисков фактор за развитие на бебешката екзема са алергии в семейната история, включително екземи, сенна хрема и астма. Множество неща могат да предизвикат дразнене на кожата. След като бебето ви търка кожата, то усложнава положението, районът става още по-уязвим към раздразнение и сухота, така че цикълът започва отново. Най-честите причинители на детската екзема включват:

 

– Влага (от мляко, слюнка или пот)

– Топлина

– Прах

– Животински пърхот

– Цигарен дим

– Сапуни и препарати

– Хранителни алергии (особено към цитрусови плодове, краве мляко, яйчен белтък, шоколад и ядки)

 

Четете още: 10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

 

Какво може да направите?

 

За разлика от много други кожни състояния, екземата изисква действие. Говорете с лекаря си за най-добрият начин за лечение. Той може да предпише кремове, които могат да контролират разспространението на обрива и да попречи за развитието на нови райони. Този план може да включва:

 

Атопичен дерматит

 

– Поддържайте бебето си хладно, да не се изпотява. Това означава да е в леки дрешки и одеала.

 

– Премахване на краве мляко, ядки, яйца, цитрусови плодове от диетата на бебето ( но не наведнъж всички, а един по един докато разберете причинителят на алергията).

 

– Използвайте препарати за чувствителна кожа.

 

– Избягвайте изкуствени тъкани.

 

– Къпете бебето с хладка, а не прекалено гореща вода, за да запазите влагата на кожата. Използвайте само специален бебешки сапун или го пропуснете изобщо.

 

– Намажете го с лек лосион, когато кожата на бебето е още влажна от банята. Повторете по-късно.

 

– Поставете овлажнител в спалнята на бебето ( и не забравяйте да го почиствате често). Ибягвайте старомодната гореща пара като овлажнител.

 

– Поддържайте ноктите на бебето къси и сложете ръкавички и чорапки докато спи.

 

Четете още: Съвети за здравето на бебето

 

Кога да се обадите на лекаря?

 

Отново, ако подозирате наличието на екзема то посетете лекаря си. В допълнение към хидрокортизоновия крем, за да контолирате обрива лекаря може да ви предпише и антихистамин за облекчаване на сърбежа. Вашето дете може да мине на антибиотици, ако получи вторична инфекция.

 

Снимки: Clare Bloomfield, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар